Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
28. 03. 2019

Zdravá strava v těhotenství

Správné stravování se v těhotenství vyplatí nepodcenit. Všechno, co jíte, totiž ovlivní vývoj vašeho miminka. Co by ve vyváženém jídelníčku nastávající maminky nemělo chybět a čemu je lepší se naopak vyhnout?

Pokud jste zatím jídlo a jeho výživovou hodnotu moc neřešila, může být těhotenství příležitostí, jak začít žít o něco zdravěji.

Jedna, nebo dvě porce?

Kdysi se říkalo, že budoucí maminky by měly jíst za dva. To už dnes ale neplatí, protože víme, že bazální metabolismus se v těhotenství zvýší jen zhruba o čtvrtinu. Takže dvojnásobné porce si rozhodně na talíř nakládat nemusíte. Dopřejte si o něco větší množství jídla, ale nijak se nepřejídejte.

Co by na talíři nemělo chybět

Nepostradatelnou složkou potravy jsou bílkoviny. V těhotenství zkuste jejich příjem zvýšit. Živočišné bílkoviny totiž obsahují vzácné aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vyrobit. Najdete je v mléčných výrobcích nebo v mase. Tělu je dodá i miska ořechů nebo talíř čočkové polévky.

Vitamíny, minerály

Významnou roli hraje už při početí kyselina listová. Nejvíce ji najdete v listové zelenině. Ale pozor, její velká část se ničí varem, tak si ji dopřávejte i syrovou.

Pro stavbu kostí maminky i miminka, krevní srážlivost a dobrou funkci nervově-svalového systému je nezbytný vápník. Nejvíc ho obsahuje mléko, sýry a jogurty nebo už zmiňovaná listová zelenina, ořechy a semínka.

Z vitamínů nezapomínejte na vitamín C, který podporuje imunitní systém, a navíc pomáhá využívat železo z jídla, které sníme. Ideální je doplňovat ho ve formě čerstvé zeleniny.

Důležitý je také vitamín D, který je základem pro tvorbu kostní tkáně miminka. Nejjednodušší způsob, jak ho tělu dodat, je pravidelný pobyt na sluníčku. Nic se ale nemá přehánět, pozor na nepříznivé účinky UV záření.

V těhotenství je také nutný dostatek železa. Železo obsahuje například špenát, játra, hovězí nebo kuřecí maso. Dodá vám ho i tmavá listová zelenina, porce čočky, bílých fazolí, cizrny, sezamových a slunečnicových semínek, klíčků, tofu nebo ořechů. Zkusit můžete i mořské řasy.

Co naopak vynechat

V těhotenství se raději vyhněte alkoholu. Nejlepší je vynechat ho úplně. Hlídejte si i pití kávy nebo černého čaje. V malém množství (šálek denně) kofein miminku neuškodí, ve vyšších dávkách už ale může nepříznivě ovlivnit jeho vývoj.

Pozor si dejte i na tepelně neupravené živočišné potraviny, jako jsou například zasyrova připravované paštiky, tatarský biftek a podobně.

Kvůli infekci způsobené bakterií listerie, která může vést až k potratu nebo předčasnému porodu, představují riziko i měkké zrající a plísňové druhy sýrů připravované z nepasterizovaného mléka. S nimi se u nás na pultech prodejen v podstatě nesetkáte, větší opatrnost je ale na místě u zahraničních sýrů nebo sýrů vyrobených doma.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

Chůvička

Dětská chůvička je přístroj, který rodiče upozorní na pláč dítěte. Jedna jednotka je poblíž dětské postýlky, druhou má rodič u sebe v jiném pokoji. Když například začne děťátko plakat, maminka nebo tatínek to uslyší na svém přístroji. Existují i chůvičky s kamerou přenášející kromě zvuku i aktuální obraz miminka.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog