Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
30. 11. 2021

Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky

Péče o miminko dokáže být hlavně v prvních měsících vyčerpávající . Rodiče chtějí pro děťátko  jen to nejlepší, ale aby je to nevyčerpalo, tak dobré rady mohou mít cenu zlata. Velkou roli hraje kvalitní spánek, a to na obou stranách. Od našich klientů-rodičů víme, že někteří bývají ve stresu, protože má jejich miminko příliš lehké spaní. Probudí se při každém vrznutí podlahy, bouchnutí dveří u sousedů nebo zaštěkání psa pod oknem.

Představte si to zoufalství ve chvíli, kdy miminko hodinu uspáváte, poté jej konečně uložíte do postýlky, zapnete monitor dechu, po špičkách odcházíte a vaše maličké se ve vteřině opět probudí. Po zapnutí Nanny provádí test funkce. Na jednotce probliknou všechny tři kontrolky a ozve se pípnutí. Ověřuje se tak, že jsou dostatečně nabité baterie, jednotka je řádně propojena s podložkou a také že funguje siréna, která hlásí poplach. Právě ono pípnutí však může způsobit, že se pracně uspané miminko vzbudí a jeho pláč vás přivolá zpátky k postýlce. Taková situace je pro unaveného rodiče frustrující.

Proto jsme oslovili spánkovou koučku, Aničku Růžičkovou, aby nám poradila jak na to. Považujeme za důležité, abyste si v době kdy miminko spí mohli odpočinout a být poté opět skvělými rodiči. Pojďme se podívat na pár triků, které pomohou probuzení předejít. Někdy totiž pomůže jen správné načasování nebo příjemné prostředí.

První tři až čtyři měsíce spí miminko pouze ve dvou fázích spánkového cyklu. To znamená, že když miminko usne, spí ve fázi lehkého spánku a poté ve fázi hlubokého spánku. Tyto dvě fáze se střídají po celou dobu. Když miminko odkládáte z vaší náruče, tedy z bezpečného místa, kde je mu teplo, cítí vaší vůni a slyší tlukot vašeho srdce, moc brzy, pravděpodobně se hned probudí. „U takto malých dětí doporučuji pokusit se o uložení do postýlky až po 20-30 minutách od usnutí. Pokud by se do této doby miminko probudilo u vás v náruči, je zde větší pravděpodobnost, že hned znovu usne a nebude vás volat o pomoc.“, radí spánková koučka Anička Růžičková.

U kojenců starších 5 měsíců je spánkový cyklus rozdělen do 4 fází. Spánek je tedy odlišný a předchozí postup už vám nejspíš nebude fungovat. Zkuste teď vaše děťátko uložit přibližně 12-16 minut od usnutí. To je chvíle, ve které by měl být spánek natolik hluboký, aby vám umožnil přesun a vrznutí podlahy nebo zapnutí monitoru ho nenarušilo.

„V případě, že nechcete sledovat hodinky nebo nedokážete odhadnout čas usnutí, potom pro vás mám dva skvělé tipy na tzv. ručičkový test.“ pokračuje Anička. Zaručeně ověří zda dítě spí dostatečně hlubokým spánkem pro přesun. „První postup je takový, že vložíte váš ukazováček do otevřené dlaně dítěte a trochu přitlačíte. Pokud dlaň sevře, pak ještě nespí tak, aby se při přesunu neprobudilo. Ve druhém případě vezmete ručičku dítěte, zvednete ji do vzduchu a jemně pustíte. Pokud se nezastaví, ale volně spadne, pak je ten pravý čas na stěhování do postýlky.“ dodává.

V závěru vám ještě poradím jak na zajištění kvalitního  spánkového prostředí. Miminko se většinou snažíme odložit do postýlky, ve které před tím nikdo neležel. Prostěradlo bude nejspíš chladné, a to je často důvod, proč se miminko probudí. „Spací  plochu zkuste před uložením vyhřát. Půjde to udělat vložením lahve s teplou vodou nebo teplým ručníkem nahřátým z topení či sušičky. Nezapomeňte tyto pomocníky před uložením miminka z postýlky vyndat, aby byla zachována bezpečnost.“, upřesňuje spánková koučka.

Někdy se můžeme stavět na hlavu a děťátko se probudí vždy, když ho chcete odložit do postýlky nebo svěřit na chvíli jinému člověku. „Můžu vás uklidnit, je to naprosto přirozené. Dítě bylo 9 měsíců v děloze, v neustálém bezpečí, kontaktu a pohybu. Teď bychom ho chtěli položit na rovnou plochu, kde má být samotné a v klidu. Je tedy naprosto pochopitelné, že se mu to nemusí líbit. Buďte trpěliví a zkuste dítěti dopřát co nejvíce kontaktního usínání. Uvidíte, že vám to později několikanásobně vrátí.“, uklidňuje rodiče Anička Růžičková.

A na závěr přidáme tip výrobce – pokud chcete mít naprostou jistotu, že se miminko při pípnutí v průběhu autotestu neprobudí, jednoduše zapínejte jednotku až ve vedlejší místnosti. To uděláte tak, že kabel od podložky zapojíte do prodlužovací spojky a k ní připojíte 5 metrový prodlužovací kabel (obojí je součástí balení). Jednotku tak můžete umístit do jiné místnosti, než kde miminko spí, a zapnout ji třeba až po zavření dveří do ložnice. Máte tak jistotu, že miminko spí v bezpečí, přitom ho však jednotka neprobudí během uspávání.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Kalibrace

Ve snímací podložce je senzor, který zachytí i ty nejjemnější pohyby miminka. Jeho životnost je dva roky, poté citlivost klesá. Proto je po uplynutí této doby nutné koupit k monitoru dechu novou podložku. Starou nejde nijak “kalibrovat” a její používání tím bezpečně prodloužit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog