Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
18. 06. 2021

Obstrukční spánková apnoe u dětí do 1 roku

„Monitor spustil poplach, ale dítě se mi zdá v pořádku. Jedná se o falešný poplach?“ Podobně začíná celá řada vašich dotazů. Samozřejmě, že k falešným poplachům může občas docházet. Nicméně pokud je monitor nový a správně nainstalovaný, jsou spíše výjimečným jevem. Proč tedy monitor spustí poplach i když se zdá, že je dítě zdravé a dýchá? S tímto dotazem jsme se obrátili na Annu Růžičkovou, spánkovou konzultantku pro děti do 3 let.

Anna Růžičková (28) je certifikovaná spánková konzultantka Baby- Led-Sleep & Well-Being Specialist by Isla Grace s 5 letou praxí ve zdravotnictví. Současně je autorkou instagramového profilu Spánek miminek, se kterým Nanny dlouhodobě spolupracuje.
Je maminkou 9-ti měsíčního syna Jakuba.

„Důvodem, proč monitor vyhlásí poplach, i když miminko vypadá zdravě a spokojeně může být například Obstrukční spánková apnoe. Tento syndrom způsobuje opakované zástavy dechu ve spánku, které trvají nejméně dva dechové cykly. Postihuje až každé desáté dítě do věku jednoho roku..“ vysvětluje Anna Růžičková. „Dobrou zprávou je, že většina z nich má pouze mírné příznaky, které postupem času samy vymizí.“ dodává.

Příznaky apnoe u dětí mohou být následující:

  • dítě spí s otevřenými ústy
  • dítě má otevřená ústa většinu dne
  • chrápání
  • lapání po dechu
  • dítě má ve spánku pauzy v dýchání
  • časté probouzení
  • dítě je dlouhodobě podrážděné
  • díte se nedokáže soustředit a je roztěkané

„Pokud většinu těchto příznaků pozorujete po dobu minimálně 2 týdnů, obraťte se na pediatra. Důsledky neléčené apnoe zahrnují neprospívání, v horším případě i poruchy osobnosti, poruchy chování a nálady apod. Apnoe je spojena se špatným okysličováním buněk a s probouzecí reakcí, která ukončuje tzv. apnoickou pauzu a umožňuje obnovu dýchání. Důsledkem opakovaných zástav dechu je pak také nekvalitní spánek. Na apnoické pauzy reaguje monitor dechu signalizací, která může být rodiči vnímána jako falešný poplach, jelikož dítě dále normálně dýchá. Přesto neberte signalizaci monitoru na lehkou váhu.“ vyzývá kopatrnosti Anna Růžičková.

„Léčba apnoe zahrnuje ve většině případů odstranění nosních i krčních mandlí. V některých případech stačí odstranění krčních mandlí, a to i bez zjevného zvětšení.Problémy s dýcháním mohou být závažné a měly by být řešeny s odborníkem. Poraďte se s pediatrem či ORL specialistou. Dotazy na kvalitu dýchání ve spánku by měly být součástí pravidelného pediatrického vyšetření. Obstrukční spánková apnoe může být řešena i v rámci specializovaných spánkových klinik.“ upozorňuje konzultantka.

Zdroje:
CHAN, James, Jennifer C. EDMAN a Peter J. KOLTAI. Obstructive Sleep Apnea in Children. American Family Physician [online]. Cleveland, 2004, 5(69), 1147-1155 [cit. 2021-5-16]. Dostupné z: https://www.aafp.org/afp/2004/0301/p1147.html

 

 
#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
4 794,00 Kč

Výhodné balení monitoru dechu Nanny BM-03 obsahuje dvě podložky. Zabezpečí maximální komfort a bezpečí pro vás a vaše miminko. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny. Na našem blogu najdete kategorii s video návody.

23279

Slovník pojmů

Náhradní podložka

Pokud vaše miminko často spinká na dvou místech, doporučujeme mít k monitoru dechu i náhradní podložku. Jednu necháte napevno v dětské postýlce a druhou například u babičky, která vnouče často hlídá.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog