Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
22. 04. 2019

Zákeřný strašák SIDS – základní fakta

Termínem Syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) lékaři označují případy, kdy miminko náhle zemře bez zjevných příčin. Obvykle ve spánku přestane dýchat a udusí se. Syndrom je velmi zákeřný, protože nemá žádné příznaky, podle kterých byste poznali, že je vaše miminko v ohrožení.

Ročně mu podlehne 22 000 kojenců na celém světě. V Česku na SIDS každý rok umírá kolem 25 miminek. Jaká jsou největší rizika? A dá se SIDS předcházet? Ptali jsme se dětské lékařky MUDr. Lucie Skálové.

Syndrom náhlého úmrtí kojence postihuje nejčastěji miminka mezi druhým a čtvrtým měsícem. Hrozí jim ale i později. Do jakého věku může SIDS zaútočit?

Riziko je největší do věku 6 měsíců, ale může se vyskytovat až do 1 roku. Riziko SIDS se snižuje se zvyšujícím se věkem dítěte. Hrozí i donošeným dětem. Konkrétní příčiny SIDS jsou ale stále neznámé.

Mezinárodní studie odhalily různé rizikové faktory, které pravděpodobnost onemocnění zvyšují. Které mezi ně patří?

K rizikovým faktorům se řadí např. spaní na bříšku, kouření matky nebo předčasný porod. Riziko dále zvyšují i poruchy dýchání a srdečního rytmu. Vliv má také umělá výživa, přehřívání dítěte (oblečení, přikrývky, přetopená ložnice), příliš měkká matrace nebo společný spánek s rodiči v jedné posteli.

Jaká jsou nejdůležitější opatření, díky kterým můžeme SIDS předcházet?

Nejspolehlivější ochranou proti SIDS je eliminace rizikových faktorů, tzn. nekouřit, ukládat dítě ke spánku na záda s hlavou otočenou na bok (ne na bříško), do jeho vlastní postýlky. Pokud miminko více ublinkává, ukládejte ho do zvýšené polohy. Nedávejte mu do postýlky ani polštář ani plyšáky, používejte tvrdší matraci. Pokud to jde, tak miminko kojte. Nepřetápějte místnost, ve které miminko spí, a oblékejte ho přiměřeně.

Zabránit SIDS můžete také používáním monitoru dechu Nanny, který hlídá dechové pohyby miminka a v případě zástavy vás včas vizuálně a akusticky upozorní. Monitor Nanny je navíc certifikovaný zdravotnický prostředek, a proto ho používají v porodnicích po celém světě. Jeho instalace je rychlá a snadná a stejně jednoduché je i jeho ovládání. Monitor také nevyžaduje žádný speciální servis. A díky vysoké životnosti baterií je obvyklé, že je vkládáte jen jednou, a to při prvním spuštění Nanny.

Jak monitor dechu funguje?

Při každém nádechu miminka blikne zelená kontrolka. Pokud se miminko nenadechne po dobu 20 sekund, nebo se frekvence jeho dýchání sníží pod 8 nádechů za minutu, začne svítit červené světlo a spustí se poplach. Už jen zvuk alarmu často stačí k tomu, aby se miminko probudilo z hlubokého spánku a nadechlo se. Pokud se tak nestane, ihned začněte s resuscitací a volejte 155. Více o první pomoci se dozvíte v článku Jak poskytnou první pomoc novorozenci.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 495,00 Kč

Tento chytrý a ryze český výrobek poskytuje rodičům jistotu, klidný spánek a kontrolu nad správným dýcháním jejich miminka. Nepřetržitě hlídá jeho dech i pohyby.Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.  

23279

Slovník pojmů

Kalibrace

Ve snímací podložce je senzor, který zachytí i ty nejjemnější pohyby miminka. Jeho životnost je dva roky, poté citlivost klesá. Proto je po uplynutí této doby nutné koupit k monitoru dechu novou podložku. Starou nejde nijak “kalibrovat” a její používání tím bezpečně prodloužit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog