Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
27. 06. 2019

Sport a relax v těhotenství

Těhotenství je sice jiný stav, ale není to nemoc. Takže zahazovat tretry a permanentku do fitka po obdržení těhotenské průkazky hned nemusíte. Ale přece jen se vyplatí dodržet pár základních pravidel.

Obecně se dá říct, že pokud nemáte žádné zdravotní potíže a těhotenství probíhá tak, jak má, rekreační sport vám může jenom prospět. Důležité je dodržovat rozumnou míru a nijak se nepřepínat. Intenzivní trénink nebo přípravu na závody proto raději na pár měsíců odložte. Pokud vás v těhotenství trápí nějaké obtíže, poraďte se s lékařem.

Co vám prospěje

Pokud jste už před těhotenstvím cvičila, není důvod dál nepokračovat. Ale některé aktivity je lepší přizpůsobit vašemu novému stavu. Chybu také neuděláte, když začnete navštěvovat lekce určené přímo pro těhotné, jako je např. těhotenská jóga, pilates nebo třeba aqua aerobick.

A jaké další sporty vám prospějí? Je to hlavně chůze nebo plavání. Můžete také dál jezdit na kole (ale pozor v městském provozu, lepší je cyklistika v přírodě) nebo vyzkoušet golf.

Co raději ne

Pozor si dejte na jakékoli náročné silové a tlakové sporty nebo aktivity, při kterých hrozí pád. Při jakémkoli pohybu se také vyvarujte tvrdých a prudkých skoků. Stopku mají i míčové hry, potápění, squash, jízda na koni, windsurfing a všechny druhy vrcholového tréninku.

Ke zvážení jsou i takové sporty jako je tenis, bruslení, lyžování nebo terénní běh. Do značné míry záleží na tom, jakou s nimi máte zkušenost, jestli jste se jim věnovala i před těhotenstvím a jak usilovně je provádíte. V každém případě platí, že jsou hodně rizikové ve druhé polovině těhotenství.

Riziková relaxace

Těžko byste hledali jiné období, kdy je v životě ženy tak důležitý relax, pohoda a uvolnění. Jenže ne všechny aktivity, které vám za jiných okolností přinášejí radost a odpočinek, jsou v těhotenství vhodné. Kvůli vysoké teplotě vody si bohužel budete muset odepřít vířivku. Stejný problém je i se saunováním. Pokud bez něj nemůžete být, odložte návštěvu sauny alespoň na druhý trimestr a rozhodně se před tím poraďte se svým lékařem.

Omezení se týká i masáží. Úplně se jim vyhněte v prvním trimestru. Pokud nemáte žádné potíže, později můžete zajít na těhotenskou masáž. Ta není tak intenzivní jako klasická a zbytečně nedráždí lymfatický systém.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Půjčení monitoru dechu

Maminky často váhají, zda pořídit nový monitor dechu, půjčit si použitý, nebo ponechat starší po kamarádce či prvním miminku. Nechtějí utratit mnoho peněz, přitom však potřebují mít jistotu, že bude jejich miminko v naprostém bezpečí.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog