Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
01. 08. 2023

Společné spaní v posteli rodičů

Někteří rodiče se rozhodnou sdílet se svými dětmi postel nebo jinou plochu na spaní (tzv. společné spaní). Přečtěte si naše rady, jak bezpečněji spát společně s dětmi.

Aby se snížilo riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS), je nejbezpečnějším místem pro spánek dítěte ve vlastní postýlce. Víme však, že mnoho rodičů spí ve společném posteli, ať už chtějí, nebo ne. Ať už plánujete spaní dítěte kdekoli, doporučujeme, aby vaše postel byla pro dítě bezpečnějším místem. Naše rady o společném spaní s dítětem vám řeknou, jak na to.

Kdy nespat společně s dítětem

Ať už se pro společné spaní rozhodnete, nebo je neplánované, existuje několik klíčových rizik, kterým byste se měli vyhnout.

Společné spaní s miminkem je velmi nebezpečné, pokud:

  •     jste vy nebo kdokoli jiný v posteli v poslední době pili alkohol
  •     vy nebo kdokoli v posteli kouří
  •     vy nebo kdokoli v posteli užil(a) nějaké drogy nebo léky, po kterých se cítíte ospale
  •     se vaše dítě narodilo předčasně (před 37. týdnem těhotenství) nebo vážilo při narození méně než 2,5 kg

V těchto případech je vždy nejlepší uložit dítě do jeho vlastní postýlky, ideálně umístěné v ložnici rodičů.

Nikdy neusínejte s miminkem na pohovce nebo v křesle. Riziko SIDS je u dětí 50krát vyšší, pokud spí na pohovce nebo křesle s dospělým. Mohou tak snadno sklouznout do polohy, ve které jsou uvězněny a nemohou dýchat.

Bezpečnější společné spaní

  • Držte polštáře a lůžkoviny pro dospělé mimo dosah dítěte nebo jiných předmětů, které by mu mohly zakrýt hlavu nebo způsobit přehřátí. Velká část dětí, které zemřou v důsledku SIDS, je nalezena s hlavou zakrytou volným lůžkovinami.
     
  • Dodržujte všechny další rady ohledně bezpečného spánku, abyste snížili riziko SIDS, například spaní dítěte na zádech.
     
  • Abyste snížili riziko nehody, neberte s sebou do postele jiné děti ani domácí zvířata.
     
  • Snažte se zajistit nebo zkontrolovat, aby se dítě nemohlo zachytit, zaklínit nebo vypadnout z postele nebo se zachytit mezi matrací a stěnou.
     
  • Nikdy nenechávejte dítě bez dozoru v posteli pro dospělé.

V případě společného spaní v posteli rodičů nelze používat monitor dechu miminka. Podložka obsahuje citlivý senzor, který by v případě zástavy dechu dítěte mohl snímat pohyby rodičů a zaznamenat tak falešnou detekci, což znamená, že by se nespustil alarm.

Pokud se svým dítětem spíte v jedné posteli, měli byste před každým spaním zvážit veškerá rizika. Snadno se může stát, že se situace změní, pokud se necítíte dobře nebo jste požili nějaký alkohol, což znamená, že vaše dítě bude v takovém případě nejbezpečnější v odděleném prostoru pro spaní, jako je postýlka.

 

 

 

#bezpecnyspanek
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti.

23279

Slovník pojmů

Kalibrace

Ve snímací podložce je senzor, který zachytí i ty nejjemnější pohyby miminka. Jeho životnost je dva roky, poté citlivost klesá. Proto je po uplynutí této doby nutné koupit k monitoru dechu novou podložku. Starou nejde nijak “kalibrovat” a její používání tím bezpečně prodloužit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog