Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
16. 05. 2019

Spánek, co to je?

Už jste asi někde zaslechli, že před narozením miminka máte využít každou volnou chvilku k odpočinku a spánku. Ani na jedno totiž po porodu nebude čas. Pokud už jste novopečení rodiče, dáte těmto radám nejspíš za pravdu. Kvůli častému nočnímu vstávání k malému miminku toho moc nenaspíte.

Známou pravdu o spánkovém deficitu teď potvrdili i vědci z univerzity ve Warwicku. Během sedmi let sledovali skoro pět tisíc rodičů malých dětí a zjistili, že to nejhorší vás čeká v prvních šesti letech.

Zjištění vědců

Z výzkumu vyplývá, že jako nejnáročnější období vnímají rodiče první tři měsíce po narození potomka. Maminky v této fázi spí v průměru o 1 hodinu méně než před těhotenstvím, zatímco spánek tatínků se krátí přibližně o 15 minut. Po vyčerpávajícím prvním čtvrtroce se spánková deprivace zmenší na průměrných dvacet minut u žen a zůstane na patnácti minutách u mužů za jednu noc. Špatnou zprávou je, že tak dobře jako před dětmi už nikdy spát nebudete. Děti vás sice v noci postupně přestanou potřebovat, vy jako rodič ale budete mít neklidné spaní kvůli starostem, které jsou s potomky spojené. Ale nezoufejte. Máme pro vás pár tipů, se kterými snáz překonáte i ta nejnáročnější období.

Stejný režim

Aspoň ze začátku, v prvních měsících, si nastavte spánkový režim podle miminka. Jděte si tedy lehnout v době, kdy jde spát i vaše miminko. A dopřejte si spánek i přes den, ať máte co nejvíc energie.

Řekněte si o pomoc

Domluvte se s partnerem, že občas k miminku v noci vstane on, nebo s ním např. vstane o víkendu a vy si budete moct aspoň někdy přispat. Pomoci můžou i babičky, když občas vezmou váš poklad v kočárku na procházku a vy si budete moct odpočinout i přes den.

Čím dřív, tím líp

Zkuste si chodit lehnout dřív. Platí totiž, že hodina spánku před půlnocí je pro tělo stejně prospěšná jako dvě hodiny spánku po půlnoci. A když je nejhůř, opakujte si, že po šesti letech se situace zlepší, alespoň podle vědců. ;-)

30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

Zdravotní indikace

Monitor dechu je vhodný pro všechna miminka, protože záludnost syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS) spočívá v tom, že nečekaně postihuje i zdravé děti.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog