Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
23. 05. 2019

Rozdíl v péči chlapeček vs. holčička

Jako novopečená maminka máte možná obavy, jestli budete umět správně pečovat o ten malý uzlíček, který jste si právě přinesla z porodnice. Nebo na vás třeba doma čeká starší bráška a vy mu z porodnice nesete sestřičku a zajímá Vás, jestli se péče o chlapečka nebo holčičku liší.

Můžeme Vás uklidnit. Stačí dodržovat jen pár zásad a brzy budete běžnou péči o miminko, ať už je to kluk nebo holka, hravě zvládat. Pár odlišností v péči o chlapečka a holčičku se ale přeci jen najde. A které to tedy jsou? Pojďme se na to společně podívat.

Výměna plenky

Při každé výměně plenky pečlivě očistěte pokožku miminka od zbytků stolice a moči. Nejlepší je opláchnout zadeček pod tekoucí vodou. Pokud to zrovna není možné, dobře poslouží vlhčené ubrousky určené speciálně pro miminka.

Správný směr

Důležité je nečistoty utírat směrem od genitálií směrem ke konečníku, aby se do genitálií nedostaly bakterie z konečníku. Tento postup je potřeba dodržovat hlavně u holčiček. „Poševní vchod je velmi blízko řitního otvoru, a pokud bychom ji utírali obráceně, tak jí velmi snadno můžeme zanést infekci nejen do pochvy, ale i do močových cest,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová. Chlapečkům opatrně očistěte penis a šourek. Po očištění natřete lehce zadeček krémem proti opruzeninám.

Péče o chlapečka

Při přebalování ani koupání chlapečkům nepřetahujeme předkožku cca do 6 měsíců. Slepená předkožka je přirozený jev. „Po 6.měsící věku, můžeme začít předkožku velmi opatrně postupně rozvolňovat, a to 1x denně, při koupání opatrně jemně táhneme jakoby směrem ke kořeni penisu, ale jen do lehkého napnutí předkožky (většinou dojde k napnutí a zbělání napnuté předkožky), poté uvolníme zpět a můžeme ještě 1x až 2x zopakovat. Vhodné je, aby vám to alespoň jednou názorně ukázal přímo lékař (např. pediatr, urolog). Do 3 let věku by měla jít předkožka zcela přetáhnout,“ říká MUDr. Skálová. A dodává: „Dát pozor si musíme na násilné a rychlé přetažení neuvolněné předkožky, hrozí např. tvorba mikrotrhlin a krvácení. K hojení poté dochází tvorbou jizev, a tím pak nemusí jít předkožka přetáhnout vůbec a v krajním případě je potřeba srůsty uvolnit operačně. Nebo může dojít k parafimóze, což znamená, že předkožka je úzká, a jejím násilným rychlým přetažením dojde k zaškrcení žaludu a jeho následnému otoku. Předkožka nejde vrátit zpět a je třeba urgentní operační řešení.“

Péče o holčičku

Abychom předešli zánětům nebo i jiným onemocněním, je potřeba během každodenního koupání správně umýt vnější rodidla holčiček čistou vodou, bez použití jakýchkoli čistících prostředků, mýdel apod. „Mírně oddálíme stydké pysky od sebe a otřeme poševní vchod shora dolů čistým ubrouskem nebo sterilním čtverečkem (koupit se dají v lékárně, používají se např. na čištění pupíku u novorozenců). Poté teprve holčičku položíme do vany a rodidla opláchneme čistou vodou,“ upřesňuje MUDr. Skálová. V houbičce nebo žínce se můžou rozmnožovat bakterie. Pokud máte při péči o vaše miminko jakékoli pochybnosti nebo chcete postup při hygieně prakticky ukázat, neváhejte se poradit s vaším dětským lékařem.

30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

Spánková apnoe

Pojmem apnoe se označuje onemocnění, při němž lidé přestávají během spánku dýchat nebo dýchají s nižší intenzitou. U miminek jsou tyto problémy způsobené nevyvinutým dechovým centrem v mozku. Pokud je dechová pauza příliš dlouhá, může vést k ALTE příhodě a nakonec i k úmrtí na syndrom náhlé smrti kojenců.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog