Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
08. 07. 2019

První zoubky

První zoubky se začínají klubat kolem šestého měsíce. A kolem třetího roku jsou už všechny „mlíčňáky“ na světě. Děti mají v tomto věku celkem 20 dočasných zoubků, v horní i spodní čelisti jsou vždy 4 řezáky, 2 špičáky, 4 stoličky. A co vás čeká předtím, než se váš smíšek zazubí?

Možná vám do smíchu pokaždé nebude, ale společně se tímhle někdy náročným obdobím určitě statečně prokoušete.

Obvykle mezi 6. a 8. měsícem věku se jako první vyklubou dva dolní řezáky neboli jedničky. Další zoubky rostou většinou od středu ke krajům. Jako poslední rostou mezi druhým a třetím rokem stoličky. K výměně mléčných zoubků za stálý chrup dochází obvykle mezi šestým a čtrnáctým rokem.

Velké malé trápení

Růst zubů bohužel miminka často špatně nesou. Kromě zvýšeného slinění je trápí zarudlé a oteklé dásně, někdy teplota nebo průjem. Miminko je podrážděné, špatně jí a ještě hůř spí. Probdělé noci při růstu špičáků nebo stoliček zažije bohužel spousta rodičů.

Co pomáhá

Většině miminek od bolesti alespoň trochu uleví různá kousátka nebo chladítka, která se dají zchladit v lednici. Pozor, nikdy je nedávejte do mrazáku! Pokud miminko nechce jíst, nabídněte mu studenější jídlo, které nemusí kousat, třeba jogurt nebo ovocnou přesnídávku.

A když už je hodně zle, můžete zkusit bolest utlumit gelem na dásně. K dostání jsou různé druhy, leckdy mají ale různou účinnost. Nejlepší je gel vyzkoušet, ale nezapomeňte dodržet správné dávkování. V případě jakýchkoli pochybností se poraďte s dětským lékařem. To platí i v případě, když se rozhodnete dítěti podat léky s paracetamolem (Paralen, Panadol v čípcích nebo suspenzi) na tlumení bolesti.

K čemu slouží

Mléčné zuby nejsou jen na parádu a úsměvy. Službu plní při žvýkání jídla, vyslovování a pomáhají také ke správnému vývoji čelisti a ovlivňují postavení stálých zubů. Proto je potřeba se o ně dobře starat a zabránit jejich předčasnému vypadnutí.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 495,00 Kč

Tento chytrý a ryze český výrobek poskytuje rodičům jistotu, klidný spánek a kontrolu nad správným dýcháním jejich miminka. Nepřetržitě hlídá jeho dech i pohyby.Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.  

23279

Slovník pojmů

Falešný poplach

Falešný poplach nastane, když monitor spustí alarm, ale miminko normálně dýchá. K tomu dochází v případě, kdy se pohyb tělíčka dítěte nepřenese na snímací podložku.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog