Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
06. 05. 2019

První příkrmy

O příkrmech se toho na internetu dočtete spoustu. Občas se informace liší, někdy jsou dokonce protichůdné. Vyznat se v zavádění příkrmů proto někdy vypadá těžší, než to doopravdy je. Jak na to?

Pro snazší orientaci vám proto přinášíme několik základních pravidel, takové příkrmové desatero, se kterým pro vás bude sestavení jídelníčku pro nejmenší strávníky hračkou.

1. Kdy začít

Pokud miminko dobře prospívá a pokud plně kojíte, začněte se zaváděním příkrmů v ukončených šesti měsících. Pokud miminko krmíte umělým mlékem a má hlad, i když denně vypije 1 litr mléčné výživy, můžete začít s příkrmy už od ukončeného čtvrtého měsíce.

2. Nejdřív zelenina

Nejlepší je začít s jedním druhem zeleniny. Pro začátek je vhodná mrkev nebo dýně. Během dalších dnů pak můžete přidat brambory, brokolici, cuketu, pastinák, špenát, později i červenou řepu nebo květák.

3. Příprava zeleninových příkrmů

Nejvíc vitaminů si zelenina uchová při dušení v páře. Další variantou je povaření do měkka nejlépe v kojenecké vodě. U vody z kohoutku pozor na množství dusičnanů, které jsou pro děti do půl roku nebezpečné. Do zeleniny přidejte trošku kvalitního oleje (kvůli vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích). „Příkrm miminku podávejte ve formě hladké kaše, buď můžete zeleninu propasírovat přes sítko, nebo rozmixovat. Až o několik týdnů později, kdy bude dítě starší a bude zeleninu dobře tolerovat, můžete pomalu začít přecházet na kousky. Nejprve rozmačkejte zeleninu vidličkou, později můžete nechat i větší kousky, podle toho, jak to dítě snese,“ doporučuje dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová.

4. Jaké množství?

Začněte jednou nebo dvěma lžičkami příkrmu, podle toho, jak bude miminku chutnat, a miminko ještě dokojte. Množství příkrmu postupně zvyšujte. „Pokud dítě sní přibližně 125g příkrmu, přestaňte ho dokojovat a dejte mu místo mléka kojeneckou vodu po lžičkách nebo z pítka,“ říká MUDr. Lucie Skálová.

5. Pravidlo tří dnů

Nový druh zeleniny zkoušejte 2-3 dny, aby se stihly projevit případné alergie, a vy jste bezpečně poznali, co je způsobilo. Novou zeleninu můžete nabízet samostatně, nebo už s některými vyzkoušenými druhy.

6. Maso

S masem začněte zhruba po dvou až čtyřech týdnech od zavedení zeleniny. Maso důkladně povařte a namixujte nebo namelte najemno. Miminku bude víc chutnat, když ho přimícháte do už známých chutí. Připravte například mrkev s bramborem a masem. Nejlepší je začít s kuřecím, krůtím nebo králičím, později vyzkoušejte telecí, hovězí nebo jehněčí. „Ryby do jídelníčku zařaďte až kolem 10. měsíce věku a to nejprve sladkovodní, poté až mořské. Maso by mělo být součástí zeleninového příkrmu 7x týdně, resp. 1x týdně ho lze nahradit uvařeným vaječným žloutkem,“ doplňuje dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová.

7. Ovoce

Pokud jste začínali s příkrmy až po ukončeném 6. měsíci, začněte s ovocem mezi 7. a 8. měsícem věku miminka. Tedy až po zavedení zeleniny a masa. Nabízejte ho k dopolední nebo k odpolední svačině. Ze začátku ovoce oloupejte, krátce poduste a rozmixujte, později ho už můžete jen rozmačkat a podávat čerstvé. Pro začátek jsou nejlepší jablka, hrušky, banány, později meruňky, švestky, nektarinky, broskve, hrozny nebo borůvky. S citrusy kvůli alergiím opatrně, zavádějte je spíše až kolem jednoho roku věku.

8. Kaše

Mezi 8. a 9. měsícem věku přidejte obilnino-mléčný příkrm ve formě kaše, která nahradí večerní kojení. Kaše můžou být z různých obilovin: kukuřice, rýže, ovsa, pšenice, jáhel, pohanky apod. „Co se týče lepku, dříve bylo doporučováno zavádět lepek mezi ukončeným 4. a 6. měsícem věku, nyní podle nejnovějších doporučení lze zavést lepek mezi ukončeným 4. a 12. měsícem věku,“ říká MUDr. Skálová. Kaše neslaďte, místo cukru do nich můžete přidat ovoce nebo ovocnou přesnídávku. Pokud se rozhodnete připravovat kupované kaše, pak ty nemléčné připravte s mateřským nebo umělým mlékem, mléčné pak s kojeneckou vodou.

9. Co dál

Mezi 9. a 12. měsícem podávejte miminku už jídla s přílohou (brambory, rýže, těstoviny, kuskus apod.). Můžete začít i s luštěninami, ale opatrně, hodně nadýmají. Zelený hrášek vyzkoušejte klidně už v 7 měsících, další luštěniny pak v tomto pořadí: červená čočka, hrách, čočka, fazole. Malý strávník v tomto věku ocení i pečivo, tvrdé sýry a zakysané mléčné výrobky. Kvalitní bílý jogurt můžete miminku nabídnout už po ukončeném 7. měsíci věku. Od 10. měsíce můžete vyzkoušet i tvaroh. Kolem 9. měsíce je miminko připravené na hustší jídlo, proto do namačkaného pyré zkuste přimíchat pokrájené kousky a konzistenci dětského jídla pomalu přibližujte tomu dospělému. Miminku nabízejte často jídlo do ruky a nechte ho jíst i samotné lžičkou, ať si může stolování postupně natrénovat. Bude šťastné, když bude moct jíst s celou rodinou u velkého stolu ve vysoké židličce.

10. Čeho se vyvarovat?

Nepoužívejte žádná dochucovadla, nesolte a nekořeňte až do ukončeného prvního roku věku. Vyhýbejte se sladkostem a uzeninám. S vaječným bílkem počkejte také až po prvním roce. Nepodávejte neupravené kravské mléko. K přípravě jídel ho můžete používat od prvního roku, jako samostatné pití pak až ve dvou letech. Dětem nejsou určené ani nízkotučné potraviny. Do dvou let jsou nejlepší plnotučné, později polotučné. Když nabízíte malým jedlíkům tvrdší kousky jídla (syrová mrkev, jablko, bobule hroznového vína apod.), je potřeba je vždy hlídat a měly by jíst v židličce, aby se nezačaly dusit.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Syndrom náhlého úmrtí kojence

Termínem syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) označují lékaři případy, kdy miminko náhle zemře bez zjevných příčin. Obvykle ve spánku přestane dýchat a udusí se. Riziko hrozí i zdravým dětem a i přes veškerou snahu pediatrů jsou konkrétní příčiny SIDS stále neznámé.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog