Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
26. 08. 2022

První pomoc miminku

I přes vaši nejlepší snahu může dítě přestat dýchat z různých příčin, například dojde-li k ucpání dýchacích cest nebo když dítě zvrací v poloze na zádech. Nebezpečí zástavy dechu vzrůstá při virových onemocněních, teplotách, křečích a obstruktivní bronchitidě. Větší míra pozornosti je na místě také u dětí s perinatálními riziky, nedonošených dětí a jedinců trpících spánkovou apnoí.

Monitor dechu Nanny vás obratem přivolá na pomoc jakmile vás miminko bude urgentně potřebovat. Na takovou situaci je dobré se dopředu připravit. Především byste měli znát postup první pomoci poskytované malým dětem, abyste věděli, jak v takovou chvíli správně reagovat.

Uslyšíte-li varovný signál monitoru dechu, zjistěte zda dítě pláče nebo se hýbe.

Vytáhněte dítě z postýlky a položte ho na rovný povrch. Kdyby zůstalo v postýlce, případná nepřímá srdeční masáž by neměla efekt, protože dítě by bylo pouze zatlačováno do matrace. Nejprve zkuste dítě stimulovat na plosce nohy (tj. spodní části chodidla). Volejte dítě jménem. Pokud dítě nereaguje pohyby, křikem ani pláčem, zavolejte hlasitě do svého okolí o pomoc. Jestli je někdo s vámi, vyzvěte ho k vytočení tísňové linky 155.

Nastavte hlavičku dítěte do neutrální polohy. Pokud má dítě více než 1 rok, zakloňte mu hlavu a odstraňte viditelné překážky v dýchacích cestách. Nikdy však v ústech nepátrejte naslepo!

Kontrolujte dech po dobu 10 sekund. Přiložte své ucho k ústům dítěte, poslouchejte zda dýchá a přitom pozorujte pohyby hrudníku.

Pokud dítě nedýchá, nadechněte se a obemkněte svými ústy co nejtěsněji nos i ústa dítěte. Vydechujte postupně objem vzduchu z vašich úst po dobu 1 sekundy tak, aby se zvedl hrudník dítěte. Celý postup 5x opakujte.

Dvěma prsty 15x stlačte střed hrudníku mezi bradavkami. Stačování provádějte ve frekvenci přibližně 2 stlačení za sekundu (rytmus písniček ´Rolničky, rolničky´ nebo ´Stayin´ Alive´ od Bee Gees), do 1/3 hloubky hrudníku.

Zopakujte 2 vdechy. Vdechujte vzduch do úst dítěte jen do doby, než se zvedne hrudník. Poté postup několikrát opakujte a zachovejte stejné pořadí, tj. 15 stlačení hrudníku a 2 vdechy.

 

Po 1 minutě zavolejte linku 155, pokud to ještě neudělal druhý zachránce.

 

 

Po vytočení linky 155 nastavte telefon na hlasitý odposlech a položte ho vedle hlavy dítěte. Zachovejte klid a přitom neztrácejte čas. Při vytáčení telefonu neustále opakujte postup poskytnutí první pomoci ve stejném pořadí, tj. 15 stlačení hrudníku a 2 vdechy. Následně postupujte dle pokynů operátora tísňové linky.

 

#prvnipomoc
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 495,00 Kč

Tento chytrý a ryze český výrobek poskytuje rodičům jistotu, klidný spánek a kontrolu nad správným dýcháním jejich miminka. Nepřetržitě hlídá jeho dech i pohyby.Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.  

23279

Slovník pojmů

Syndrom náhlého úmrtí kojence

Termínem syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) označují lékaři případy, kdy miminko náhle zemře bez zjevných příčin. Obvykle ve spánku přestane dýchat a udusí se. Riziko hrozí i zdravým dětem a i přes veškerou snahu pediatrů jsou konkrétní příčiny SIDS stále neznámé.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog