Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
20. 06. 2019

Nejčastější dětské nemoci v prvním roce

U dětí se imunita buduje postupně do zhruba 6 až 8 let věku. Nepřekvapí proto, že během prvních let si děti „odbydou“ pěknou řádku nemocí. Některé rychle odezní, jiné je někdy pořádně potrápí. S jakým onemocněním se vaše miminko pravděpodobně už během prvního roku života? Ptali jsme se dětské lékařky MUDr. Lucie Skálové.

Nachlazení

K nejčastějším onemocněním u kojenců a batolat patří onemocnění horních cest dýchacích, tedy běžné nachlazení. Jeho původcem jsou nejčastěji viry. Nákaza se šíří kapénkovou infekcí, proto je důležité miminko, a hlavně novorozence, zbytečně nevystavovat místům s velkou koncentrací lidí, jakou jsou třeba nákupní centra. „Nejlepší prevencí je dostatečná hygiena rukou, omezení návštěv na minimum, zvláště pokud sami trpí akutním nachlazením, doma dostatečně větrat, a pokud to jde, tak kojit. K lékaři s novorozencem a menším kojencem je vhodné zajít, pokud se přidají horečky, miminko nedostatečně pije, nedostatečně močí, pokud rýma přetrvává a je žlutá až zelená, kašel se začne horšit nebo se přidá dušnost,“ upřesňuje MUDr. Lucie Skálová.

Bolavé bříško

U miminek se také čas od času objeví zvracení nebo průjem. Ten je pro kojence a batolata obzvlášť nebezpečný, protože při něm dochází k rychlé ztrátě minerálů a tekutin (dehydrataci). „S miminkem zajděte k lékaři, pokud v sobě neudrží žádné tekutiny nebo má hodně časté řídké stolice, začne být více unavené až spavé, méně močí, má oschlé rty nebo jazyk,“ říká MUDr. Skálová. U kojených dětí nebývá průjem tak častý, složení mateřského mléka jim totiž zajišťuje určitou ochranu.

Zvracení je někdy u miminek častější. Na vině může být i reflux. „Jde o relaxaci jícnového svěrače a dochází k následnému vracení obsahu žaludku zpět do jícnu a až do dutiny ústní. Při refluxu dochází většinou k tzv. ublinkávání i několik hodin po jídle. Nejde o zvracení jako takové, u většiny dětí se s věkem sníží frekvence výskytu a obtíže s ním spojené. Při refluxu krmte dítě ve zvýšené poloze, poté ho nechte dostatečně dlouho odříhnout, ukládejte ho ke spánku do zvýšené polohy. Při krmení umělou výživou můžete použít k zahuštění mléka nutriton nebo rýžový odvar,“ vysvětluje MUDr. Skálová.

Alergie

V dnešní době nejsou bohužel alergické reakce u miminek ničím výjimečným. Nejčastějším projevem je svědivá kopřivka nebo tzv. atopický kojenecký ekzém. Léčba atopického ekzému je dlouhodobá a komplexní. Nejdůležitější je složení mateřského mléka – tzn. dát si pozor, co kojící maminka jí, protože vše se dostává do mateřského mléka. Je potřeba se vyhnout nejčastějším potravinovým alergenům, ke kterým patří rajčata, jahody, čokoláda, kakao, meruňky, někdy i paprika, mléčné výrobky, ryby nebo vejce. Je nutné vysledovat, co ekzém u dítěte zhoršuje. Ke vzniku atopického ekzému existují i genetické predispozice. Pokud je tedy i jeden z rodičů atopik (trpí alergiemi), zvyšuje se pravděpodobnost, že dítě také může alergiemi trpět. Bylo opakovaně prokázáno, že nejlepší prevencí před vznikem alergií je kojení. Pokud dítě krmíte umělým mlékem, můžete použít hypoalergenní mléko, tzv. HA (mléko s upravenou, částečně rozštěpenou výchozí bílkovinou, která má menší antigenní potenciál a riziko vzniku alergie je tak nižší, pozn. red.).

„Atopický ekzém se většinou zhoršuje při akutním onemocnění, dále v létě, kdy je větší teplo a dítě se zapaří. Používejte bavlněné oblečení, ne umělé materiály, často dítě převlékejte a nechte pokožku větrat. Doporučuje se dítě pouze sprchovat a lehce osušit a kůži dostatečně promašťovat. Pokud je kůže hodně zarudlá, můžete vyzkoušet i krátké ovesné koupele. Pokud jde o fázi ekzému, kdy kůže mokvá, je třeba ji vysušit např. obklady z černého čaje nebo obklady z odvaru z heřmánku,“ dodává MUDr. Skálová.

Tzv. dětské nemoci

Do té doby, než se jimi nakazí vaše miminko, vám názvy těchto nemocí asi nic neřeknou. Jsou to totiž typické dětské nemoci. Řeč je konkrétně o páté a šesté nemoci. Pátou nemocí onemocní nejčastěji předškoláci. V první fázi vypadá podobně jako nachlazení. Teplota nebo horečka, celková slabost, únava, bolest svalů a kloubů. Po několika dnech se objeví typická vyrážka u nosu a na tvářích, která tvarem připomíná motýla. Vyrážka se postupně šíří na trup a na končetiny. Nemoc odezní sama i bez léčby. Základem je klid a dostatek tekutin.

Šestá nemoc se nejvíc šíří mezi kojenci a batolaty. Při nákaze se nejdřív objeví horečka, která trvá 2-3 dny, a po poklesu horeček dojde k výsevu vyrážky. Ta se šíří po trupu až ke krku a za pár dní sama zmizí. I přesto, že průběh může vypadat dramaticky, je to relativně neškodná nemoc a do týdne je pryč. Pokud má ale miminko na začátku onemocnění vysokou horečku, raději navštivte dětského lékaře, abyste vyloučili případné jiné infekce.

Jak nemocím předcházet

Řadě nemocí můžete předejít prevencí. Jaká jsou ta nejdůležitější opatření? Spolehlivou ochranou je v prvním roce kojení. Imunitu posílí i vycházky na čerstvém vzduchu nebo větrání a zvlhčování místností. Důležité je také nezapomínat na dostatečné mytí rukou.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 245,00 Kč

Výhodné balení monitoru dechu Nanny se dvěma podložkami oceníte zejména pokud bude miminko často spinkat na více místech. Nemusíte si dělat starosti s přenášením a opětovnou instalací. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.

23279

Slovník pojmů

Zdravotní indikace

Monitor dechu je vhodný pro všechna miminka, protože záludnost syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS) spočívá v tom, že nečekaně postihuje i zdravé děti.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog