Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
13. 06. 2023

Nejbezpečnější pokojová teplota pro miminka

Je důležité zajistit, aby v pokoji vašeho dítěte byla příjemná teplota - ani příliš horko, ani příliš chladno. U přehřátých dětí je vyšší pravděpodobnost SIDS, proto se snažte udržovat teplotu v místnosti mezi 16 a 20 °C.

Jak zjistit, zda je vašemu dítěti příliš horko nebo příliš zima

Každé dítě je jiné a naše rady ohledně pokojové teploty jsou pouze orientační. Zejména v létě doporučujeme miminko pravidelně kontrolovat, zda mu není příliš horko. Sáhněte dítěti na hrudník nebo na zátylek (ruce a nohy dítěte budou obvykle chladnější, což je normální). Pokud je pokožka vašeho dítěte horká nebo zpocená, odstraňte jednu nebo více vrstev oblečení nebo lůžkovin. Děti nemusí nosit v místnosti čepičky ani spát pod peřinou nebo dekou.

Vyhodnocovací jednotka monitoru dechu BM-03 je vybavena sensorem teploty pro měření kvality prostředí. Slouží jako indikace přehřátí místnosti, které může být jedním z příčín syndormu náhlého úmrtí kojence. Přístroj tak může upozornit na pravděpodobně nekomfortní teplotu v místosti, nicméně odpovědnost za teplotu a kvalitu prostředí nesou rodiče či jiná pečující osoba.

Výhody sdílení pokoje s dítětem

Nezapomeňte, že nejbezpečnějším místem pro spánek vašeho dítěte je prvních šest měsíců spát ve stejné místnosti s vámi - to vám pomůže zejména při posuzování teploty, při které bude spát.

Mám strach, že se mé dítě v teplém počasí přehřeje, co mám dělat?

V případě, že Nanny BM-03 bliká oranžově, teplota v místnosti je vyšší než 28 °C. Uvědomujeme si, jak obtížné může být udržet v teplých měsících v pokoji vašeho dítěte ideální teplotu 16-20⁰C, protože přehřátí může představovat riziko. Pokud se místnost, kde dítě spí, obtížně ochlazuje, dodržujte "letní pravidla", tedy lehčí lůžkoviny a oblečení, a pokud je to bezpečné, otevřete dveře do ložnice a okno. K ochlazení místnosti můžete také použít ventilátor, ale nemiřte jím přímo na dítě.
V horkém počasí je důležité zajistit, aby dítě mělo dostatek tekutin. Plně kojené děti nepotřebují žádnou vodu navíc, dokud nezačnou jíst pevnou stravu. Během horkého počasí mohou chtít kojit více než obvykle. Pokud krmíte z láhve, můžete dítěti kromě obvyklého mléčného příkrmu dát i trochu vychlazené převařené vody. Pokud se vaše dítě v noci budí, pravděpodobně bude chtít mléko. Pokud již dostalo obvyklou dávku, zkuste také ochlazenou převařenou vodu.

Mám doma v zimě nižší než ideální teplotu, mám nechat topení zapnuté celou noc?

Pokud Nanny BM-03 bliká modře, je v místnosti je teplota nižší než 16,5 °C. Jedná se o chladnější prostředí, které však může být pro vás a vaše miminko komfortní. Málokdy je nutné mít topení zapnuté celou noc a obvykle pomůže přidání další vrstvy oblečení. Můžete miminku dát i čepičku, protože jeho hlava je důležitá pro udržení tělesné teploty tím, že uvolňuje teplo.
Jestliže však máte pocit, že je u vás doma příliš chladno a chcete nechat topení zapnuté celou noc, ujistěte se, že je nastaveno na nízkou teplotu, ideálně ne vyšší než 20⁰C.

 

Zdroj: https://www.lullabytrust.org.uk/safer-sleep-advice/baby-room-temperature/

 

 

#monitordechu, #bezpecnyspanek
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 995,00 Kč

Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti.

23279

Slovník pojmů

Syndrom náhlého úmrtí kojence

Termínem syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) označují lékaři případy, kdy miminko náhle zemře bez zjevných příčin. Obvykle ve spánku přestane dýchat a udusí se. Riziko hrozí i zdravým dětem a i přes veškerou snahu pediatrů jsou konkrétní příčiny SIDS stále neznámé.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog