Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
19. 09. 2022

Nanny má sourozence, v čem se liší a proč si ho pořídit?

Nanny BM-02 ohlídala už stovky tisíc dětí. Po letech se konečně dočkala svého sourozence, který je o několik funkcí chytřejší – BM-03. Neznamená to, však, že je nutné BM-02 opustit. Starší sourozenec je už mazák a na trhu se osvědčil, a proto by byla škoda se ho zbavovat. V čem se mladší typ BM-03 liší vám představí tento článek.

Nanny je certifikovaný monitor dechu určený pro používání ve zdravotnických zařízeních, ale i v domácnostech. Varuje v případě zástavy dechu, která se může u dětí vyskytnout v důsledku dávení nebo SIDS (Syndrom náhlého úmrtí kojence). Výrazným blikáním a hlasitým zvukem vás upozorní také na pokles frekvence dýchání.
Monitor dechu se skládá z elektronické vyhodnocovací jednotky a ze snímací podložky s citlivým senzorem, která se umisťuje pod matraci postýlky. Tuto funkci splňují oba typy monitorů dechů. Ve videu Jak se vyrábí monitor dechu Nanny se můžete podívat, s jakou pečlivostí se každý jeden monitor dechu vyrábí.

Pro bezpečí miminka teď máte možnost volby. Česká firma Jablotron vypouští na trh další model oblíbeného monitoru dechu Nanny. Nová Nanny BM-03 navazuje na spolehlivost BM-O2 a nabízí několik vychytávek navíc. Pro lepší představu, rozdílu použijeme analogii s mobilními telefony.
Na trhu jsou k dostání různé verze mobilních telefonů. V základu jsou stejně kvalitní, určitě si s nimi zavoláte a pošlete i sms. Pak ale mají některé funkce navíc. Takže záleží jen na vašich potřebách, zda tyto funkce využijete nebo vám stačí základ. Tak a přesně v tomto tkví rozdíl mezi Nanny BM-02 a BM-03.

Obě spolehlivě ohlídají spánek vašeho miminka. BM-03 jde však s dobou a přináší několik funkcí, které zvyšují komfort používání. Nyní si je jednotlivě představíme.

Detekce položení miminka

Jako první určitě musíme zmínit unikátní funkci – detekce položení/odejmutí miminka. Přístroj vás tak upozorní, že miminko jste do postýlky položili, ale zapomenuli jste přístroj aktivovat. Samozřejmě u BM-03 nechybí ani vychytávka detekce vyndání miminka z postýlky. Je pravda, že ta rodičům občas působí infarktové stavy, ale je to důkaz, že monitor funguje tak jak má – alarm se spustí, když nezaznamená pohyb a tím pádem ani dýchání miminka. To je ta funkce, kterou potřebují rodiče pro svůj klidný spánek.  

Noční lampička

Praktickou novinkou u BM-03 je integrovaná noční lampička, která na dobu 30 sekund osvětlí čelní panel jednotky a vy tak kvůli obsluze miminka nemusíte v pokoji svítit jiným zdrojem. Pokud během 20 sekund znovu tlačítko lampičky stisknete, prodloužíte tím dobu svícení. Nemusíte tak v pokoji nic rozsvěcet, pokud tlačítko nestisknete, začne se intenzita světla postupně snižovat.

Tepelný komfort miminka

Významnou novinkou je integrované teplotní čidlo do vyhodnocovací jednotky. Přehřátí místnosti je totiž jedním z rizikových faktorů SIDS. Čidlo pracuje v komfortní zóně od 16,5 °C do 28 °C v případě odchylky pod/nad tyto hodnoty se rozblikají kontrolky. Pokud je teplota nižší, čidlo bliká modře. Pokud teplota přesáhne hranici, rozbliká se kontrolka oranžově. Tehdy už byste měli teplotu v místnosti snížit, aby nedošlo k přehřátí miminka.

Režim den a noc

Nová Nanny BM-03 automaticky rozpoznává den či noc a přizpůsobuje jim intenzitu svícení signalizačních diod. Ty budou v noci svítit s menší intenzitou než ve dne. To potěší především ty z vás, kteří jste senzitivní na jakékoliv světlo během spánku.

Dvě podložky k jednomu monitoru

K jedné monitorovací jednotce BM-03 lze připojit dvě podložky. Podložku lze zakoupit samostatně jako náhradní díl pod označením BM-03D, případně ve výhodném setu. Asi do 6 měsíců věku miminka stačí používat jednu snímací podložku. Jakmile začne být miminko pohyblivé lze do postýlky přidat druhou a připojit ji ke stejné vyhodnocovací jednotce. Ta totiž obsahuje dvě zdířky pro připojení podložky. Nezáleží na pořadí, v jakém podložky připojíte. Zdířky jsou stejné.

Než přijde řada na druhou podložku, lze tuto nechat třeba v druhé postýlce doma nebo u další pečující osoby a cestovat pouze s vyhodnocovací jednotkou. Ušetříte tím pádem prostor v zavazadle a nemusíte se bát, že podložku zapomenete.

Pozor, pokud máte dvojčata, každé dítě potřebuje svou vyhodnocovací jednotku. Nelze na jednu jednotku připojit dvě podložky v různých postýlkách!

Jak stará je podložka

Novinkou je také funkce, která jako pomocný údaj hlídá počet hodin, kdy je monitor v provozu. Pokud podložka pravděpodobně překročila stanovenou dobu použitelnosti, ozve se při každém autotestu, který se spouští vždy po zapnutí přístroje, 3x varovné pípnutí. Doba použitelnosti jsou 2 roky. Pro stanovení lhůty použitelnosti je důležité datum uvedení podložky do provozu. Senzor v podložce se totiž může časem opotřebovat a může ztrácet citlivost. Hrozí, že by hlásil falešné poplachy. To by vám určitě moc klidu nepřidalo.

Kterou z nich pořídit?

Nemůžete se rozhodnout, která z nich je pro vás ta pravá? Oba monitory dechu jsou vyrobeny s nejvyšší pečlivostí. Nanny BM-02 je určena těm, kteří mají rádi osvědčené věci a spokojí se se základními funkcemi přístroje. Nanny BM-03 se zalíbí těm, kteří mají rádi designové výrobky, různé technické vychytávky a rádi si připlatí za nejrůznější funkce navíc. Jediný případ, kdy si určitě pořiďte Nanny BM-03 je, že se vám narodí miminko s výrazně nižší porodní váhou. Nanny BM-03 má senzory tak citlivé, že zvládnou snímat dech miminek vážících alespoň 1 kg. Typ BM-02 zakoupíte už od 2 495 Kč a typ BM-03 má prodejní cenu stanovenou na 3 995 Kč.

Příspěvek pojišťovny

Investice do monitoru dechu se vyplatí. Zatímco vy spíte, monitor hlídá klidný spánek nejdražšího miminka za vás. Zeptejte se zkušenějších rodičů, ti vám dosvědčí, že klidný spánek je pro rodiče miminek často nedostupný luxus. Dobrou zprávou však je, že na jejich pořízení můžete čerpat příspěvek zdravotní pojišťovny určený pro nákup výbavičky pro miminko a jeho rodiče. Přečtěte si o tom náš článek Využijte při nákupu Nanny příspěvek od zdravotní pojišťovny.

#monitordechu, #BM-03, #nanny, #novinka
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti.

23279

Slovník pojmů

Falešný poplach

Falešný poplach nastane, když monitor spustí alarm, ale miminko normálně dýchá. K tomu dochází v případě, kdy se pohyb tělíčka dítěte nepřenese na snímací podložku.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog