Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
25. 03. 2020

Mimořádná opatření v době pandemie u dětských lékařů

Mimořádná opatření v souvislosti s šířením nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, významně ovlivnila chod ordinací nejen praktických, ale i dětských lékařů. Jak lékaři za současného stavu ordinují? A jak postupovat, když je vaše miminko nemocné nebo vás čeká preventivní prohlídka? Ptali jsme se dětské lékařky MUDr. Lucie Skálové.   

1/ Připomeňme prosím, jaké jsou typické příznaky onemocnění novým typem koronaviru.

Horečka, respirační obtíže (kašel, dušnost), bolesti hlavy, bolesti svalů, únava.

2/ Jak postupovat, pokud máme podezření na nákazu koronavirem u dítěte. Máme kontaktovat krajskou hygienickou stanici nebo dětského lékaře?

Pokud jste byli v rizikové oblasti nebo jste byli v kontaktu s někým, u koho byl prokázán koronavirus, kontaktujte hygienickou stanici v místě bydliště. Telefonní čísla jsou dostupná na internetu. Informujte také praktického lékaře pro děti a dorost.

3/ Nejohroženější skupinou v souvislosti s šířením nemoci COVID-19 jsou senioři. Jak je to u dětí? Jsou nějaké rozdíly mezi kojenci, batolaty, předškoláky nebo staršími dětmi?

Zdravé děti by měly být podle dostupných informací ohroženy minimálně. Více mohou být ohroženy děti chronicky nemocné nebo děti s poruchami imunity.

4/ Pro úplnost zmiňme i to, co (ne)dělat, abychom snížili riziko nákazy

Noste roušku vždy, když jdete ven mimo své bydliště, důkladně si myjte ruce teplou vodou a mýdlem. Používejte dezinfekci, pokud si nemůžete umýt ruce. Udržujte vzdálenost alespoň 2 m v místech s větší koncentrací lidí a v uzavřených prostorech. 

Pokud to lze, kýchejte do ohbí paže, nebo do kapesníku – NE do ruky, nedotýkejte se obličeje (popř. se ho dotýkejte co nejméně), používejte papírové kapesníky a po použití je ihned vyhoďte. Omezte návštěvu míst s větší koncentrací lidí na minimum. 

Pokud máte podezření na nákazu, dodržujte karanténu, zamezte kontaktu s jinými lidmi a kontaktujte telefonicky hygienickou stanici a praktického lékaře. Při horečce použijte léky na teplotu, pijte dostatek tekutin a odpočívejte. Pokud horečka trvá 2 dny a více nebo neustupuje, zhoršuje se Váš zdravotní stav, máte kašel, informujte telefonicky vašeho lékaře resp. lékaře dítěte. 

Na procházky do přírody chodit můžete, využijte to, ale vyhněte se kontaktu s lidmi a použijte ochranné pomůcky - podporujete tím svou imunitu. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, snažte se omezit stres, neboť ten nám imunitu hodně oslabuje. Necestujte do uzavřených lokalit.
    

5/ Co se týče chodu ordinací dětských lékařů, mění se nějak režim ordinačních hodin v době pandemie?

Většina ordinací jede v tzv. nouzovém režimu, to znamená, že se snaží omezit kontakt mezi lidmi na minimum. Co tedy může počkat, počká. Například různá doporučení ke specialistům zvláště u chronických obtíží počkají, specialisté nyní stejně většinou neordinují, dále potvrzení k táborům, doporučení na sportovní prohlídky, prevence u dětí nad dva roky se zatím také odkládají, pokud nepotřebujete řešit něco akutního. Pokud ano, vždy to nejdříve po telefonu konzultujte s dětským lékařem.

6/ Pokud je dítě akutně nemocné (a nemá příznaky nákazy COVID-19), můžeme přijít rovnou do ordinace, nebo máme raději zavolat nebo konzultovat stav e-mailem?

Hodně, i akutních, obtíží se dá řešit radou po telefonu, popř. můžete zajít k lékaři, ale vždy až po telefonickém objednání (popř. objednání e-mailem, pokud s vámi váš lékař takto komunikuje), a vždy s rouškou.

Pokud má dítě respirační obtíže a nebyli jste v kontaktu s nakaženým nebo nejste v karanténě, je možné přijít na vyšetření u dětského lékaře, ale opět platí až po telefonické nebo e-mailové domluvě. 

Pokud má dítě horečku, kašel, a byli jste v rizikové oblasti nebo v kontaktu s nakaženým, kontaktujte hygienickou stanici v místě bydliště a PLDD (praktického lékaře pro děti a dorost – pozn. red.).

7/ Co očkování a preventivní prohlídky, probíhají stále, anebo se máme přeobjednat na jiný termín?

Zatím se očkuje, ale většina PLDD neočkuje živé vakcíny (např. Priorix), ostatní očkování probíhá, hlavně u kojenců.

Preventivní prohlídky u dětí nad 2 roky se zatím pozastavují a odsouvají. Preventivní prohlídky u dětí do dvou let se provádějí (platí, že děti musejí být zcela zdravé).

Ministerstvo také doporučilo přehodit v ordinačních hodinách vyšetření nemocných a zdravých dětí. Nejprve by měly být prevence (zdravé děti) a až  později nemocní. Ale je to na zvážení každého PLDD, proto se vždy před návštěvou PLDD telefonicky dohodněte a zjistěte si konkrétní informace.

8/ Poslední otázka závěrem, jak můžeme u dětí posilovat imunitu, aby se našim nejmenším ideálně jakékoliv nemoci vyhýbaly?

Důležitý je dostatek pohybu, i nyní do přírody chodit s dětmi můžeme, za dodržení opatření viz výše, tedy měly by mít na sobě roušku nebo nákrčník apod. Děti by také měly jíst dostatek ovoce a zeleniny. Můžete jim přechodně dát i probiotika, která posilují střevní mikroflóru. 
Myslete na dostatek spánku a dodržování správných hygienických opatření, tedy na hygienu rukou, pravidla při kýchání apod. V této době je navíc také nutné dodržovat speciální opatření, viz zmiňované roušky, neshlukovat se atd.

Aktuální informace k nemoci COVID-19 najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu a Ministerstva zdravotnictví ČR.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

Zdravotní indikace

Monitor dechu je vhodný pro všechna miminka, protože záludnost syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS) spočívá v tom, že nečekaně postihuje i zdravé děti.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog