Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
25. 03. 2020

Mimořádná opatření v době pandemie u dětských lékařů

Mimořádná opatření v souvislosti s šířením nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, významně ovlivnila chod ordinací nejen praktických, ale i dětských lékařů. Jak lékaři za současného stavu ordinují? A jak postupovat, když je vaše miminko nemocné nebo vás čeká preventivní prohlídka? Ptali jsme se dětské lékařky MUDr. Lucie Skálové.   

1/ Připomeňme prosím, jaké jsou typické příznaky onemocnění novým typem koronaviru.

Horečka, respirační obtíže (kašel, dušnost), bolesti hlavy, bolesti svalů, únava.

2/ Jak postupovat, pokud máme podezření na nákazu koronavirem u dítěte. Máme kontaktovat krajskou hygienickou stanici nebo dětského lékaře?

Pokud jste byli v rizikové oblasti nebo jste byli v kontaktu s někým, u koho byl prokázán koronavirus, kontaktujte hygienickou stanici v místě bydliště. Telefonní čísla jsou dostupná na internetu. Informujte také praktického lékaře pro děti a dorost.

3/ Nejohroženější skupinou v souvislosti s šířením nemoci COVID-19 jsou senioři. Jak je to u dětí? Jsou nějaké rozdíly mezi kojenci, batolaty, předškoláky nebo staršími dětmi?

Zdravé děti by měly být podle dostupných informací ohroženy minimálně. Více mohou být ohroženy děti chronicky nemocné nebo děti s poruchami imunity.

4/ Pro úplnost zmiňme i to, co (ne)dělat, abychom snížili riziko nákazy

Noste roušku vždy, když jdete ven mimo své bydliště, důkladně si myjte ruce teplou vodou a mýdlem. Používejte dezinfekci, pokud si nemůžete umýt ruce. Udržujte vzdálenost alespoň 2 m v místech s větší koncentrací lidí a v uzavřených prostorech. 

Pokud to lze, kýchejte do ohbí paže, nebo do kapesníku – NE do ruky, nedotýkejte se obličeje (popř. se ho dotýkejte co nejméně), používejte papírové kapesníky a po použití je ihned vyhoďte. Omezte návštěvu míst s větší koncentrací lidí na minimum. 

Pokud máte podezření na nákazu, dodržujte karanténu, zamezte kontaktu s jinými lidmi a kontaktujte telefonicky hygienickou stanici a praktického lékaře. Při horečce použijte léky na teplotu, pijte dostatek tekutin a odpočívejte. Pokud horečka trvá 2 dny a více nebo neustupuje, zhoršuje se Váš zdravotní stav, máte kašel, informujte telefonicky vašeho lékaře resp. lékaře dítěte. 

Na procházky do přírody chodit můžete, využijte to, ale vyhněte se kontaktu s lidmi a použijte ochranné pomůcky - podporujete tím svou imunitu. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, snažte se omezit stres, neboť ten nám imunitu hodně oslabuje. Necestujte do uzavřených lokalit.
    

5/ Co se týče chodu ordinací dětských lékařů, mění se nějak režim ordinačních hodin v době pandemie?

Většina ordinací jede v tzv. nouzovém režimu, to znamená, že se snaží omezit kontakt mezi lidmi na minimum. Co tedy může počkat, počká. Například různá doporučení ke specialistům zvláště u chronických obtíží počkají, specialisté nyní stejně většinou neordinují, dále potvrzení k táborům, doporučení na sportovní prohlídky, prevence u dětí nad dva roky se zatím také odkládají, pokud nepotřebujete řešit něco akutního. Pokud ano, vždy to nejdříve po telefonu konzultujte s dětským lékařem.

6/ Pokud je dítě akutně nemocné (a nemá příznaky nákazy COVID-19), můžeme přijít rovnou do ordinace, nebo máme raději zavolat nebo konzultovat stav e-mailem?

Hodně, i akutních, obtíží se dá řešit radou po telefonu, popř. můžete zajít k lékaři, ale vždy až po telefonickém objednání (popř. objednání e-mailem, pokud s vámi váš lékař takto komunikuje), a vždy s rouškou.

Pokud má dítě respirační obtíže a nebyli jste v kontaktu s nakaženým nebo nejste v karanténě, je možné přijít na vyšetření u dětského lékaře, ale opět platí až po telefonické nebo e-mailové domluvě. 

Pokud má dítě horečku, kašel, a byli jste v rizikové oblasti nebo v kontaktu s nakaženým, kontaktujte hygienickou stanici v místě bydliště a PLDD (praktického lékaře pro děti a dorost – pozn. red.).

7/ Co očkování a preventivní prohlídky, probíhají stále, anebo se máme přeobjednat na jiný termín?

Zatím se očkuje, ale většina PLDD neočkuje živé vakcíny (např. Priorix), ostatní očkování probíhá, hlavně u kojenců.

Preventivní prohlídky u dětí nad 2 roky se zatím pozastavují a odsouvají. Preventivní prohlídky u dětí do dvou let se provádějí (platí, že děti musejí být zcela zdravé).

Ministerstvo také doporučilo přehodit v ordinačních hodinách vyšetření nemocných a zdravých dětí. Nejprve by měly být prevence (zdravé děti) a až  později nemocní. Ale je to na zvážení každého PLDD, proto se vždy před návštěvou PLDD telefonicky dohodněte a zjistěte si konkrétní informace.

8/ Poslední otázka závěrem, jak můžeme u dětí posilovat imunitu, aby se našim nejmenším ideálně jakékoliv nemoci vyhýbaly?

Důležitý je dostatek pohybu, i nyní do přírody chodit s dětmi můžeme, za dodržení opatření viz výše, tedy měly by mít na sobě roušku nebo nákrčník apod. Děti by také měly jíst dostatek ovoce a zeleniny. Můžete jim přechodně dát i probiotika, která posilují střevní mikroflóru. 
Myslete na dostatek spánku a dodržování správných hygienických opatření, tedy na hygienu rukou, pravidla při kýchání apod. V této době je navíc také nutné dodržovat speciální opatření, viz zmiňované roušky, neshlukovat se atd.

Aktuální informace k nemoci COVID-19 najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu a Ministerstva zdravotnictví ČR.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

ALTE příhoda

Ještě předtím než miminko zemře na syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS), nastává u něj takzvaná ALTE příhoda. Děťátko nedýchá, je bledé, silně se potí a připomíná hadrovou panenku. Během ALTE příhody můžete dítě včasnou pomocí zachránit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog