Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
02. 03. 2020

Máme dvojčata

Čeká vás za devět měsíců dvojnásobná radost? A už víte, jak dva malé drobečky uložíte? Poradíme vám, co všechno si musíte připravit hned dvakrát a od čeho vám naopak bude stačit jen jeden kus. Přečtěte si to v následujícím článku.

Spaní

Počítejte s tím, že budete muset koupit dvě plně vybavené postýlky. Kromě postýlek tedy ještě dvě matrace, dvě peřinky a pro každého mrňouska aspoň dvě prostěradla a dvoje povlečení (tedy min. čtyři kusy od každého). 

Monitor dechu

Pro dvojčátka je také potřeba pořídit dva monitory dechu. Není možné k jedné měřící jednotce připojit dvě desky, to by vlastně monitor vyřadilo z provozu. Každé miminko potřebuje vlastní podložku i vlastní monitorovací jednotku v samostatné postýlce. Kdyby dvojčata spala společně jen na jedné podložce, jedno by mohlo přestat dýchat, ale monitor by si myslel, že je vše v pořádku, protože by cítil dech druhého dítěte.

Dvojnásobné zásoby 

Dvojnásobné množství budete potřebovat i v případě plenek a oblečení. A dvě budete potřebovat i autosedačky. Kočár sice využijete jen jeden, ale zato speciální, pro dvojčata. A rovnou se připravte i na to, že dvojčátka budou vyžadovat i stejné hračky.

Jeden kus pro dva

Naopak i pro dvě miminka využijete jen jeden přebalovací pult a jen jednu vaničku nebo kyblík na koupání. Dvě odsávačky mateřského mléka, velké zásoby dudlíků, lahviček a dětské kosmetiky také nejsou potřeba.

Pokud plánujete miminka nosit, zvažte, jestli se vám vyplatí pořizovat dvě standardní nosítka nebo šátky. Jestli nebudete mít neustále k ruce někoho, kdo by vám s jedním mrňouskem pomohl, nemá smysl si dvě nosítka kupovat. Na druhou stranu se můžete porozhlédnout po speciálních nosítkách přímo pro dvojčátka.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

Monitor dechu

Monitor dechu je přístroj, hlídá dech miminka, abyste si i vy mohli odpočinout a načerpat energii během spánku. V případě zástavy dechu miminka, spustí monitor dechu poplach. Přivolaný rodič pak dítěti včas poskytne první pomoc.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog