Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
14. 06. 2019

Koupání

Miminka většinou milují teplou vodu. Připomíná jim totiž důvěrně známé prostředí, plodovou vodu z vašeho bříška. Miminko nemusíme koupat každý den, ale právě proto, že se většině kojenců v teplé vodě líbí a cítí se v ní dobře, stává se koupání oblíbeným každodenním rituálem.

Co budete ke koupání potřebovat

Připravte si dětskou vaničku nebo speciální koupací kyblík, teploměr do vody, osušku, dětské mýdlo, krém proti opruzeninám a podle potřeby dětský olej nebo mléko po koupeli, dětský hřebínek na vlásky.

Jak na to

Teplota v místnosti by měla být mezi 22 a 26 stupni Celsia. Ve vaničce by mělo být 10 až 15 cm vody. Lepší je nalít nejdřív studenou a pak postupně přidávat teplou vodu. Voda by měla mít teplotu těla, tj. kolem 37 stupňů. Teplotu zkontrolujte teploměrem. Před koupáním omyjte miminku genitálie a zadeček od nečistot. Opatrně ho položte do vaničky. Miminko koupejte krátce, zhruba od tří do sedmi minut. Není potřeba používat spoustu kosmetiky, úplně bude stačit neparfémované a šetrné dětské mýdlo, nebo jen voda. Nezapomeňte umýt všechny záhyby, podpaží a krk. Dětské vlásky se nemastí, proto je můžete miminku mýt jen jednou za týden a bez jakéhokoli šampónu.

Po koupání

Po koupeli miminku podsuňte jednu ruku pod zadeček, druhou pod hlavičku a opatrně ho přeneste na připravenou osušku. Ještě mokré miminko držte pevně, aby vám nevyklouzlo. Jemně miminko osušte a nezapomeňte na špatně přístupná místa (krk, podpaží). Pokud má miminko suchou pokožku, namažte ji kvalitním dětským krémem nebo olejem. „Děti se sklonem k ekzému koupeme jenom kratší dobu a ne každý den. Do vody můžeme přidat pár kapek dětského oleje, aby se pokožka příliš nevysušovala. Miminko utíráme tak, že jen přiložíme bavlněnou osušku a poťukáme prsty přes ni na jednotlivé části dětského těla, pokožku netřeme. Po koupeli vždy namažeme speciálním promašťovacím prostředkem určeným přímo na atopickou pokožku. Pokožka u atopiků by se měla promašťovat několikrát denně,“ upřesňuje dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová.

Důležité

Miminko nenechávejte nikdy ani na moment při koupeli samotné, ani od něj neodbíhejte.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Falešný poplach

Falešný poplach nastane, když monitor spustí alarm, ale miminko normálně dýchá. K tomu dochází v případě, kdy se pohyb tělíčka dítěte nepřenese na snímací podložku.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog