Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
15. 04. 2019

Kolika

Jindy usměvavé a pohodové miminko je najednou jako vyměněné, napíná nožičky, rudne v obličeji a hlavně vytrvale pláče nebo dokonce křičí a není k utišení. Obrázek, který velmi dobře znají rodiče miminek s kolikou. Co to přesně je a jak proti ní bojovat?

Tzv. novorozenecká kolika je jednou z nejčastějších příčin bolestí bříška u miminek. Může za to nezralá trávicí soustava, kvůli které miminka trpí zvýšenou plynatostí. Plyny v trávicím traktu dělají pěknou paseku, tlačí na stěnu střeva a způsobují tak nepříjemné bolesti bříška. „Jde o kombinaci toho, že se např. novorozenci málo pohybují a zároveň do sebe dostanou potraviny, které hodně nadýmají přes mateřské mléko, a tak trpí plynatostí,“ říká dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová. Jistou útěchou pro rodiče a miminka je, že většinou koliky samy odezní po prvních třech měsících, kdy miminko o něco vyroste, začne se víc hýbat a upraví se mu trávení.

Jak kolikám předejít

Velkou roli v prevenci hraje jídelníček kojících maminek. Vyplatí se vyvarovat se nadýmavých jídel, jako je např. cibule, česnek, zelí, luštěniny nebo i čerstvé pečivo.

Pokud nekojíte, ale krmíte z láhve, může být na vině aerofagie. Ta vzniká, když miminko při krmení polyká nejen mléko, ale i hodně vzduchu. Ten pak bříško „nafukuje“ a způsobuje bolení. V takovém případě je potřeba dělat v průběhu krmení pauzy a nechat miminko odříhnout. Pomůže i to, když máme na savičkách co nejmenší dírky a při přípravě mléka dáváme pozor, abychom s ním zbytečně netřepali a nenapěnili ho.

Za bolestí bříška může být i alergie na bílkoviny kravského mléka a gastroezofageální reflux, kdy miminko i několik hodin po pití ublinkává. „U GER (gastroesofageální reflux) je důležité krmit miminko ve zvýšené poloze, po krmení ho nechat dostatečně odříhnout a uložit ho do postýlky ve zvýšené poloze (např. podložit matraci v oblasti hlavičky). Pokud není dítě kojené, ale je krmeno umělým mlékem, lze toto mléko mírně zahustit rýžovým odvarem nebo nutritonem. U většiny dětí se GER s postupem času zmírňuje, až zcela vymizí. V případě alergie na bílkovinu kravského mléka je důležité eliminovat kravskou bílkovinu ze stravy maminky, tzn. vyvarovat se všech mléčných výrobků, pokud je dítě kojené. Pokud je krmeno umělou formulí, lze při lékařem prokázané alergii používat speciální mléka pro alergiky, kde je vysoce naštěpená bílkovina. Při výraznějších příznacích alergie na kravskou bílkovinu je možné podat i pouze směs aminokyselin. Mléko měňte ale vždy jen po konzultaci s lékařem,“ dodává MUDr. Lucie Skálová.

Jak postupovat, když už kolika nastane

Pokud už miminko bolestí pláče, různě se kroutí nebo vzpíná, zkuste mu namasírovat bříško v oblasti pupíku krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. Pomoci může i cvičení s nožičkami tak, že kolínka přitlačíte k bříšku, aby se uvolnily větry.

Některým miminkům dělá dobře nahřátý polštářek z třešňových pecek přiložený na bříško. A jiným zase nošení na „tygříka“, kdy miminko položíte na předloktí obličejem dolů, a tak mu masírujete bříško. „Můžete zkusit i polohu tzv. „klubíčka“. Miminko dejte zády k sobě, opřete si ho o své břicho a přizvedněte mu nožičky směrem k bříšku. Nebo ho častěji pokládejte na bříško, nenechávejte ho však v této poloze spát, zvyšuje se tím riziko SIDS (syndrom náhlého úmrtí dítěte),“ doporučuje MUDr. Skálová. Všem miminkům bez rozdílu pak bude při trápení nejlépe v maminčině nebo tatínkově náruči.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Kalibrace

Ve snímací podložce je senzor, který zachytí i ty nejjemnější pohyby miminka. Jeho životnost je dva roky, poté citlivost klesá. Proto je po uplynutí této doby nutné koupit k monitoru dechu novou podložku. Starou nejde nijak “kalibrovat” a její používání tím bezpečně prodloužit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog