Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
01. 07. 2019

Když se nedaří otěhotnět

Problémy s početím nejsou dnes bohužel nijak výjimečné. Podle statistik trápí až čtvrtinu partnerských nebo manželských párů. Příčin může být celá řada, odborníci se ale shodují, že při snažení se o miminko hraje významnou roli psychická pohoda.

Ať se snažíte otěhotnět přirozenou cestou nebo za pomoci medicíny a lékařů, psychika a emoce budou v celém procesu zásadní. Pokud jste třeba v práci dlouhodobě pod tlakem, početí miminka tím moc nenahráváte. Své udělá i ubíjející kolotoč zaměřený jen a jen na otěhotnění: sledování ovulace, milování s partnerem „na povel“ jen v plodné dny a stres z toho, když se hned nedostaví výsledek. Při stresu se přitom přetěžují obranné mechanismy organismu, snižuje se imunita a jsme náchylnější k nemocem. Dlouhodobý stres může navíc ovlivňovat hormony nutné k dozrávání a uvolňování vajíčka při ovulaci.

Zdravější životní tempo

Základní doporučení se proto týkají změny životního stylu. Snažte se zvolnit tempo, pečujte o sebe a nebojte si říct o pomoc. Vašemu tělu také prospěje a na těhotenství ho dobře připraví dostatek spánku a odpočinku, vyvážená strava, přiměřený pohyb i celková očista těla. Když se budete dobře cítit fyzicky, snáz se pak vyladíte i po psychické stránce, což je o něco náročnější úkol. Co vám v tom pomůže?

Nemysli na to

Většina dobře míněných rad, které uslyšíte ve vašem okolí, bude ve stylu „vypni, přestaň na to myslet, najdi si nějakého koníčka a hned otěhotníš, uvidíš“. To všechno se pěkně poslouchá, ale hůř dělá. Schválně si zkuste zakázat myslet na něco, po čem toužíte (dosaďte si podle sebe třeba čokoládový dortík, krásnou kabelku nebo dlouhou dovolenou). Bude to téměř nemožné. Čím víc se tomu budete bránit, tím víc vás to bude pronásledovat. Takhle jednoduše to zkrátka nefunguje.

Pokud se totiž budete snažit sama sebe přesvědčit, že už vám na něčem (na těhotenství) nezáleží, ale nebudete s tím vnitřně ztotožněná, nic se nestane. Změna v hlavě musí být opravdová, svoje tělo jen tak neošálíte. Pokud ale sama vnitřně dospějete ke změně, posunete se dál, pak se můžou začít dít věci.

To jsou přesně ty případy, kdy ženy, které se smířily s neplodností a rozhodly se dítě adoptovat, najednou spontánně otěhotněly. Jindy může stačit to, když najdete smysl života v něčem jiném, než v dítěti. „Šest let jsme se s přítelem neúspěšně pokoušeli o miminko. Když už jsme to vzdali, rozhodli se cestovat a jako zázrakem nám schválili vízum na Nový Zéland, zjistila jsem, že jsem těhotná,“ říká třiatřicetiletá Míša.

Pokud se naopak budete zuby nehty držet něčeho, co už dávno nefunguje, ale vy to z pohodlnosti nebo pod vidinou brzkého těhotenství měnit nechcete, můžete se vsadit, že do jiného stavu hned tak nepřijdete. „V práci jsem nebyla už dlouho spokojená, ale měla jsem naplánované, že místo před mateřskou měnit nebudu. Takhle přežívat jsem tam vydržela čtyři roky. Pak jsem naštěstí kvůli reorganizaci musela odejít a najít si novou práci, která mě bavila od prvního dne. Už za měsíc jsem pak v ruce držela těhotenský test se dvěma čárkami,“ vzpomíná jednatřicetiletá Lucka.

Poraďte se s odborníkem

Někdy není tak jednoduché přenastavit si vše v hlavě, uspořádat si jinak priority nebo jen udělat ten první krok. Jindy můžou být zase problémy ukryté pod povrchem a odstranění bloků může být náročnější. Pokud si nevíte rady, nebojte se nechat si poradit od odborníkům a promluvte si s psychologem nebo psychoterapeutem. S odbornou pomocí může být totiž cesta k vytouženému miminku mnohem kratší.

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Kalibrace

Ve snímací podložce je senzor, který zachytí i ty nejjemnější pohyby miminka. Jeho životnost je dva roky, poté citlivost klesá. Proto je po uplynutí této doby nutné koupit k monitoru dechu novou podložku. Starou nejde nijak “kalibrovat” a její používání tím bezpečně prodloužit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog