Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
01. 04. 2019

Kdy s miminkem k lékaři

Imunita dítěte se v prvních měsících života teprve vyvíjí. Je proto tedy zcela běžné, když miminko v prvním roce několikrát prodělá nachlazení nebo horečnaté onemocnění. U novorozence konzultujte s lékařem jakoukoli změnu zdravotního stavu, u starších miminek záleží na závažnosti potíží. Co to přesně znamená a jak poznat, že už je čas na návštěvu lékaře?

Zeptali jsme se přímo dětské lékařky MUDr. Lucie Skálové.

Jak je to s novorozenci, tedy miminky do stáří jednoho měsíce? Kdy přesně vyhledat lékaře?

Pokud novorozenec začne mít jakékoli problémy s pitím, hůře se chytá k prsu, odmítá pít, méně močí, neutišitelně brečí déle jak hodinu v kuse, objeví se vyrážka na kůži, hůře dýchá, má teplotu nad 38 °C rektálně po odečtu, nebo opakovaně měřenou zvýšenou teplotu (nad 37,5 po odečtu) bylo by vhodné, aby ho ještě týž den, nejpozději do 24 hodin prohlédl pediatr.

Co kojenci od jednoho měsíce do jednoho roku, s jakými potížemi jít k lékaři a co zvládneme doma sami?

Nedá se odpovědět jednoznačně zcela obecně, ale v podstatě platí to, co u novorozenců, jen u horečky si můžeme dovolit jít k lékaři až po 2, 3 dnech trvání horečky nad 38 °C za předpokladu, že dítě je jinak čilé, dostatečně pije a močí a nemá vyrážku. V případě jakýchkoli pochybností je lékaře vhodné navštívit dříve, nebo s ním stav zkonzultovat telefonicky.

Na co se u lékaře připravit? Jak bude vyšetření nemocného dítěte probíhat? Máme vzít s sebou moč, nebo to není potřeba?

Záleží s jakými obtížemi přijdete. Obecně se vás lékař vždy zeptá, jak dlouho daný stav trvá, jak se vyvíjí, jestli jsou k němu teploty/horečky a jak vysoké. Zda dítě pije a jí, jestli zvrací, má průjem, popř. kašle, jakou má rýmu. Podle onemocnění a věku dítěte, u menších dětí, novorozenců a kojenců, se navíc ptá, zda ubyli na váze a o kolik, zda měl nebo má někdo v rodině obdobné obtíže, popř. miminko zváží.

Dále si dítě vyšetří. Poslechne srdce a plíce, prohlédne krk, prohlédne kůži, prohmatá bříško, nebo prohlédne uši. Na základě svého vyšetření vás může lékař dále odeslat na specializované vyšetření. Například na ORL, rentgen a podobně.

Popřípadě může vyšetřit v ordinaci moč nebo CRP (CRP neboli C-Reaktivní protein je bílkovina tvořená v játrech, která narůstá velmi rychle v případě zánětlivých procesů). Dále může provést streptest při bolesti v krku – záleží na vybavení ordinace. CRP je orientační metoda a není třeba ho dělat vždy, je to vždy na uvážení lékaře.

Moč je vhodné s sebou vzít na vyšetření, pokud trvají horečky nad 38 °C déle jak 3 dny. Pokud můžete, vezměte s sebou první ranní moč, k lékaři byste ji měli donést nejpozději do 2 hodin. Moč by měla být odchycena do vyvařené nádobky. Odchytává se střední proud, nejlépe po osprchování a řádném omytí genitálu.

V zimních měsících mají děti často rýmu. Kdy s rýmou k lékaři?

Záleží to na stáří dítěte a na celkovém stavu dítěte. Nejprve doma léčíme pomocí základních opatření: odsávání, zvlhčený vzduch, zvýšená poloha, dostatek tekutin, mořská voda, popř. nosní kapky. Pokud se stav dítěte zhoršuje, nebo se přidají teploty, kašel a podobně, navštivte lékaře.

A co kašel, také častá zdravotní komplikace u dětí. Kdy ho zvládneme doma a kdy už je na místě konzultace s lékařem?

Pokud se kašel zhoršuje, ale dítě dýchá volně, stačí vyšetření lékařem za 3 dny. Pokud by vznikla akutní dušnost, je třeba okamžité vyšetření lékařem.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 495,00 Kč

Tento chytrý a ryze český výrobek poskytuje rodičům jistotu, klidný spánek a kontrolu nad správným dýcháním jejich miminka. Nepřetržitě hlídá jeho dech i pohyby.Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.  

23279

Slovník pojmů

Půjčení monitoru dechu

Maminky často váhají, zda pořídit nový monitor dechu, půjčit si použitý, nebo ponechat starší po kamarádce či prvním miminku. Nechtějí utratit mnoho peněz, přitom však potřebují mít jistotu, že bude jejich miminko v naprostém bezpečí.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog