Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
24. 07. 2020

Kde všude vám pomůže monitor dechu

Po návratu domů z porodnice má většina rodičů pro miminko připravenou klasickou postýlku. Jenže málokterý drobeček v ní stráví 24 hodin denně. Při běžném chodu domácnosti, kdy se často pohybujete po celém bytě nebo domě, je praktičtější mít miminko na dohled a zajistit mu víc bezpečných „odpočívadel“. Ve kterých z nich můžete bez problémů používat monitor dechu Nanny, který spolehlivě ohlídá spánek vašeho miminka? A jaké zásady dodržet, aby monitor fungoval bezchybně?

Kde všude může miminko s Nanny odpočívat a kterým místům se naopak vyhnout?

Dětská postýlka

Spaní v samostatné postýlce vybavené monitorem dechu v ložnici rodičů je považováno za vůbec nejbezpečnější formu spánku pro miminko. Mamince navíc dodá tolik potřebný klidný spánek, aby nabrala energii do dalšího dne. Z pohledu použití monitoru dechu se jedná o nejbezpečnější umístění – je třeba jen dbát na správnou instalaci Nanny v postýlce, která se nesmí ničeho dotýkat.

Hnízdo

Hnízdečko je měkký pelíšek vytvořený pro útulný odpočinek vašeho miminka. Bývá tvarovatelný a opatřený pratelným potahem z příjemného materiálu. Některá hnízdečka v sobě mají již i integrovanou matraci. Pokud chcete použít monitor dechu s hnízdečkem, musí být položené na pevné tvrdé ploše, ideálně v dětské postýlce, a společně s matrací postýlky by měla vytvářet vrstvu max. do 12 cm. Ověřte „propustnost“ jednotlivých vrstev. Miminko položte do hnízda, zapněte monitor a odstupte. Pokud bliká zelená kontrolka v rytmu dechu dítěte, máte jistotu, že jeho dech podložka snímá. Pokud se tak neděje, můžete podložku umístit přímo na matraci (ne pod ni), pak už by měl monitor dech miminka bez problémů zachytit.

Next-to-me postýlka

Next-to-me (přístavná) postýlka je dětská postýlka určená k dočasné či trvalé fixaci k posteli rodičů. Má odnímatelný bok a nastavitelnou výšku, aby bylo možno ji připojit k posteli rodičů a vytvořit tak celistvou plochu pro společný odpočinek či hry. V případě, že máte přístavnou postýlku připevněnou k posteli rodičů, může monitor dechu snímat váš dech a nemůže tak vyhlásit poplach, pokud by miminko přestalo dýchat. Toto použití je tedy možné pouze v případě, že jste sami v bdělém stavu a miminko hlídáte. Po dobu spánku je nutné přístavnou postýlku odpojit od postele rodičů, aby stála zcela samostatně v dostatečné vzdálenosti, a provést test funkčnosti.

Kolébka

Kolébka bývá alternativou pro spánek miminka během dne. Je snadno přenositelná, a proto si ji maminka může vzít například do kuchyně nebo obývacího pokoje, aby tak měla miminko na očích i během práce v domácnosti. Snímací podložku můžete do kolébky uložit stejně jako do postýlky. Pokud však chcete monitor používat, je třeba, aby byla kolébka zaaretovaná a nehoupala se. Kolébání by vytvářelo vibrace, které by monitor mohl vyhodnotit jako dýchání dítěte a nespustil by alarm, pokud by dítě přestalo dýchat. Kolébka musí mít pevné dno, jinak by podložka správně nedoléhala a mohlo by docházet k častějšímu výskytu falešných poplachů. Před použitím je třeba provést test funkčnosti.

Kočárek

Kočárek je nezbytný pomocník na cesty a procházky s vaším mimikem. Pro použití s monitorem dechu je však zcela nevhodný, protože pohyby kočárku jsou monitorem detekovány a nedošlo by k vyhlášení poplachu v případě zástavy dechu. Pokud byste přesto chtěli použít kočárek s monitorem dechu, pak pouze zaaretovaný a v interiéru (poryvy větru mohou způsobit drobné vibrace, které monitor zaznamená jako dech dítěte). Před použitím je třeba provést test funkčnosti.

Postel rodičů

Spinkání a mazlení miminka spolu s rodiči v jedné posteli je oblíbenou a láskyplnou hrou vytvářející pevnou vazbu mezi miminkem a rodičem. Pro použití s monitorem dechu je však nemožné. Proto spinkejte s miminkem pouze v případě, že jste sami v bdělém stavu. Přinejmenším na noc dávejte miminko spát do samostatné postýlky vybavené monitorem dechu.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 495,00 Kč

Tento chytrý a ryze český výrobek poskytuje rodičům jistotu, klidný spánek a kontrolu nad správným dýcháním jejich miminka. Nepřetržitě hlídá jeho dech i pohyby.Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.  

23279

Slovník pojmů

Náhradní podložka

Pokud vaše miminko často spinká na dvou místech, doporučujeme mít k monitoru dechu i náhradní podložku. Jednu necháte napevno v dětské postýlce a druhou například u babičky, která vnouče často hlídá.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog