Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
26. 06. 2024

Jak správně pečovat o dětskou matraci?

Péče o dětskou matraci je zásadní pro zajištění pohodlného a zdravého spánku vašeho dítěte. Proto jsme oslovili výrobce matrací Hilding Anders Česká republika a.s., aby nám dali několik tipů, jak se o dětskou matraci správně starat.

Při výběru matrace si pohlídejte vhodný rozměr

V první řadě dbejte na výběr vhodného rozměru matrace. Matrace Dana a Vojta nabízíme v rozměrech 120x60 cm. Před rozbalením se ujistěte, že velikost matrace odpovídá vnitřnímu rozměru postýlky, maximální mezera mezi matrací a bočnicemi a čely nesmí přesáhnout 3 cm.

Bezpečné odstranění obalu a manipulace s matrací

Při odstraňování obalu postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození matrace. Matraci nikdy nepřekládejte ani nelámejte. Všechny plastové obaly odstraňte a udržujte je mimo dosah dětí, aby se předešlo riziku požití nebo vdechnutí. Matrace může po rozbalení emitovat charakteristické aroma, které však není zdravotně škodlivé a po několika dnech zmizí. Použité materiály jsou zdravotně nezávadné a neohrožují zdraví dítěte. Nekomprimované matrace je možné používat ihned po vybalení.

Rošt je zásadní pro správnou ventilaci matrace i instalaci snímací podložky

Správným výběrem roštu (lamelového nebo laťového) zajistíte optimální ventilaci a prodloužíte životnost matrace. Matraci neukládejte na drátěné nebo kovové rošty.

Pro správnou instalaci snímací podložky monitoru dechu je nutné, aby ležela na rovném a tvrdém povrchu. Pokud je v postýlce pouze rošt, podložte snímací podložku pevnou deskou, například sololitem nebo překližkou. Podkladová deska by neměla zakrývat celou plochu postýlky kvůli zachování cirkulace vzduchu – dostatečný rozměr je o cca 3 cm přesahující snímací podložku na každou stranu.

Proč je důležité používat matracový chránič

Matracový chránič nejen prodlužuje životnost matrace, ale je také zásadní pro ochranu proti proniknutí kapalin nebo moči. V nabídce našeho e-shopu naleznete matrace Dana, Vojta i podhlavník s polyuretanovým potahem, který obsahuje elastický a robustní čtyřcestný strečový materiál. Tento potah je nepropustný pro kapaliny, moč, bakterie a plísně, což z něj činí ideální volbu pro alergiky. Potah je omyvatelný běžně dostupnými dezinfekčními prostředky a lze ho prát v pračce na 95 °C.

Pokud máte doma vyšší vlhkost vzduchu, doporučujeme pravidelně kontrolovat snímací podložku, zda nedochází ke srážení vlhkosti v místě, kde se podložka dotýká matrace. Je také vhodné matraci jednou za čas otočit v postýlce o 180° nebo ji obrátit vrchní stranou dolů a nechat ji vyvětrat. Tím předcházíte srážení vlhkosti a udržujete matraci i snímací podložku v optimálním stavu.

Další tipy na údržbu matrace:

  • Matraci pravidelně větrejte a 2x ročně ji otočte.
  • Jednou měsíčně matraci vysajte.
  • Jádro matrace můžete čistit suchou pěnou, případně vaxováním (mokrou pěnou se sníženým vlhčením s vysoušením), nebo lehkým poprášením sodou bikarbonou a následným vysátím.
  • Potah matrace je pratelný – pro snadnější manipulaci i oddělitelný na dvě samostatné části. Při čištění/praní potahu postupujte podle ošetřovacích symbolů a nepoužívejte aviváž.
  • Potahy nelze sušit v bubnové sušičce ani žehlit.

S těmito jednoduchými tipy zajistíte dlouhou životnost dětské matrace a udržíte ji v optimálním stavu pro zdravý a klidný spánek vašeho dítěte.

 

 

 

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Vánoční sleva 10% kód: vanoce10 Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny. Na našem blogu najdete kategorii s video návody.  

23279

Slovník pojmů

Chůvička

Dětská chůvička je přístroj, který rodiče upozorní na pláč dítěte. Jedna jednotka je poblíž dětské postýlky, druhou má rodič u sebe v jiném pokoji. Když například začne děťátko plakat, maminka nebo tatínek to uslyší na svém přístroji. Existují i chůvičky s kamerou přenášející kromě zvuku i aktuální obraz miminka.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog