Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
26. 06. 2024

Jak správně pečovat o dětskou matraci?

Péče o dětskou matraci je zásadní pro zajištění pohodlného a zdravého spánku vašeho dítěte. Proto jsme oslovili výrobce matrací Hilding Anders Česká republika a.s., aby nám dali několik tipů, jak se o dětskou matraci správně starat.

Při výběru matrace si pohlídejte vhodný rozměr

V první řadě dbejte na výběr vhodného rozměru matrace. Matrace Dana a Vojta nabízíme v rozměrech 120x60 cm. Před rozbalením se ujistěte, že velikost matrace odpovídá vnitřnímu rozměru postýlky, maximální mezera mezi matrací a bočnicemi a čely nesmí přesáhnout 3 cm.

Bezpečné odstranění obalu a manipulace s matrací

Při odstraňování obalu postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození matrace. Matraci nikdy nepřekládejte ani nelámejte. Všechny plastové obaly odstraňte a udržujte je mimo dosah dětí, aby se předešlo riziku požití nebo vdechnutí. Matrace může po rozbalení emitovat charakteristické aroma, které však není zdravotně škodlivé a po několika dnech zmizí. Použité materiály jsou zdravotně nezávadné a neohrožují zdraví dítěte. Nekomprimované matrace je možné používat ihned po vybalení.

Rošt je zásadní pro správnou ventilaci matrace i instalaci snímací podložky

Správným výběrem roštu (lamelového nebo laťového) zajistíte optimální ventilaci a prodloužíte životnost matrace. Matraci neukládejte na drátěné nebo kovové rošty.

Pro správnou instalaci snímací podložky monitoru dechu je nutné, aby ležela na rovném a tvrdém povrchu. Pokud je v postýlce pouze rošt, podložte snímací podložku pevnou deskou, například sololitem nebo překližkou. Podkladová deska by neměla zakrývat celou plochu postýlky kvůli zachování cirkulace vzduchu – dostatečný rozměr je o cca 3 cm přesahující snímací podložku na každou stranu.

Proč je důležité používat matracový chránič

Matracový chránič nejen prodlužuje životnost matrace, ale je také zásadní pro ochranu proti proniknutí kapalin nebo moči. V nabídce našeho e-shopu naleznete matrace Dana, Vojta i podhlavník s polyuretanovým potahem, který obsahuje elastický a robustní čtyřcestný strečový materiál. Tento potah je nepropustný pro kapaliny, moč, bakterie a plísně, což z něj činí ideální volbu pro alergiky. Potah je omyvatelný běžně dostupnými dezinfekčními prostředky a lze ho prát v pračce na 95 °C.

Pokud máte doma vyšší vlhkost vzduchu, doporučujeme pravidelně kontrolovat snímací podložku, zda nedochází ke srážení vlhkosti v místě, kde se podložka dotýká matrace. Je také vhodné matraci jednou za čas otočit v postýlce o 180° nebo ji obrátit vrchní stranou dolů a nechat ji vyvětrat. Tím předcházíte srážení vlhkosti a udržujete matraci i snímací podložku v optimálním stavu.

Další tipy na údržbu matrace:

  • Matraci pravidelně větrejte a 2x ročně ji otočte.
  • Jednou měsíčně matraci vysajte.
  • Jádro matrace můžete čistit suchou pěnou, případně vaxováním (mokrou pěnou se sníženým vlhčením s vysoušením), nebo lehkým poprášením sodou bikarbonou a následným vysátím.
  • Potah matrace je pratelný – pro snadnější manipulaci i oddělitelný na dvě samostatné části. Při čištění/praní potahu postupujte podle ošetřovacích symbolů a nepoužívejte aviváž.
  • Potahy nelze sušit v bubnové sušičce ani žehlit.

S těmito jednoduchými tipy zajistíte dlouhou životnost dětské matrace a udržíte ji v optimálním stavu pro zdravý a klidný spánek vašeho dítěte.

 

 

 

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Vánoční sleva 10% kód: vanoce10 Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny. Na našem blogu najdete kategorii s video návody.  

23279

Slovník pojmů

Baterie

Baterie dostanete spolu s Nanny v balíčku a obvykle je nemusíte měnit, protože vydrží opravdu dlouho. Kdyby však přístroj po čase signalizoval, že jsou vybité, kupte klasické alkalické tužkové baterie. Nabíjecí baterie nejsou do Nanny vhodné.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog