Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
06. 03. 2020

Jak pomáhá medicína s řešením neplodnosti

Pokud se už nějakou dobu snažíte otěhotnět, asi se ptáte, jaké kroky vám cestu k vytouženému miminku usnadní. Jestli zkoušíte všechno možné od úpravy jídelníčku až po celkovou změnu životního stylu a na těhotenském testu stále nejsou dvě čárky, není od věci zjistit, jak vám může ve vašem snažení pomoct dnešní medicína. Tady je základní přehled nejčastějších metod a postupů.

V případě, že vás trápí pochybnosti, poraďte se nejdřív se svým gynekologem. Může vám udělat některé základní testy nebo vám dát doporučení na specializované pracoviště. Obecně platí, že za neplodnost se označuje stav, kdy se nedaří otěhotnět po dobu 12 měsíců. Pokud je vám ale víc než 35 let, je vhodné, aby s vámi gynekolog potíže s početím začal řešit mnohem dřív.

Specializované pracoviště

Když už je jasné, že se bez odborníků neobejdete, nechte si doporučit specializované pracoviště od svého gynekologa nebo se přeptejte známých na jejich zkušenosti. V dnešní době funguje celá řada klinik a center asistované reprodukce, ale jejich kvalita se může lišit. Důležité je, aby klinika měla nejen odpovídající profesionální úroveň, ale i takové ošetřující lékaře, ke kterým budete mít důvěru. Přeci jen s nimi budete řešit zásadní otázky.

Co vás čeká

Na klinice vyšetří vás i vašeho partnera. U žen je základem stanovení tzv. bazálního hormonálního profilu. Při něm vám odeberou krev na začátku menstruačního cyklu. Lékař vás také vyšetří ultrazvukem, zkontroluje průchodnost vejcovodů, provede imunologické a genetické vyšetření a využít může i chirurgické metody, laparoskopii nebo hysteroskopii, které umožňují nahlédnout do dělohy.

V případě vašeho partnera se bude na základě tzv. spermiogramu sledovat hlavně kvalita spermií, jejich koncentrace, pohyb a správný tvar.

Základní metody

Na základě výsledků vyšetření lékař navrhne další postup. V případě, kdy je příčinou neúspěšných pokusů mírná porucha kvality spermatu, může lékař doporučit „nitroděložní oplození“ (tzv. IUI – intrauterinní inseminaci). Ta patří k nejméně náročným metodám asistované reprodukce. Spermie jsou při ní zavedeny pomocí katetru přes děložní hrdlo do děložní dutiny.

V případě komplikací na straně ženy nebo v případě horší kvality spermií se pak většinou přistupuje k umělému oplodnění ve zkumavce, odborně řečeno „oplození vajíčka mimo tělo ženy“, tedy k tzv. IVF – in vitro fertilizaci. Muži jsou odebrány spermie a ženě po hormonální stimulaci vajíčka, která jsou v laboratoři oplodněna. Několik dní se pak embrya ještě v laboratoři kultivují a sledují a až pak jsou přenesena do dělohy.

Čísla a statistika

I když je dnešní medicína mocná, stoprocentní úspěch vám bohužel nezaručí. Šance na donošení zdravého miminka dramaticky klesají s věkem. A čísla v tomhle směru mluví jasně. Podstoupíte-li umělé oplodnění před 30. rokem věku, máte 40% naději na miminko, po čtyřicítce už pak jen 10%. S řešením neplodnosti proto zbytečně neváhejte.

S věkem souvisí i to, jestli vám IVF zaplatí zdravotní pojišťovna. Ta hradí maximálně čtyři stimulované IVF cykly ukončené embryotransferem, pokud v prvních dvou cyklech bylo transferováno jen jedno embryo a pokud je vám méně než 40 let (resp. max. 39 let + 364 dnů). Umělé oplodnění můžete podstoupit i později (až do 49 let), ale dle zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, si ho už pak hradíte z vlastních zdrojů.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

ALTE příhoda

Ještě předtím než miminko zemře na syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS), nastává u něj takzvaná ALTE příhoda. Děťátko nedýchá, je bledé, silně se potí a připomíná hadrovou panenku. Během ALTE příhody můžete dítě včasnou pomocí zachránit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog