Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
14. 03. 2019

Jak na teplotu a horečku u miminka

U dětí do tří let reaguje organismus na jakoukoli infekci často teplotou nebo horečkou. Je totiž jedna z prvních obranných reakcí proti nákaze. Pomáhá tak tělu bojovat s nemocí. Kdy už ale miminko neúměrně vyčerpává a je potřeba ji začít srážet?

Jak teplotu správně změřit

U miminek je jednoznačně nejpřesnější změřit teplotu v zadečku. Po tomto měření odečtěte 0,5 °C, tedy naměříte-li např. teplotu 37,3 °C, je reálná teplota dítěte 36,8 °C. Jde tedy o normální teplotu.

„U malých novorozenců a kojenců je z dostupných teploměrů nejlepší digitální s flexibilní špičkou. Je poměrně přesný při měření rektální teploty a je rychlý. U větších dětí, např. předškolních, je dle mého názoru nejlepší klasický rtuťový teploměr (pokud ho máte k dispozici - nyní už se nevyrábí), s tím, že dítěti pomůžete teploměr přidržet v podpaží. Je nejpřesnější, i když měření trvá delší dobu,“ říká dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová.

Teplota, nebo horečka?

Průměrná tělesná teplota se pohybuje v rozmezí od 36,5 do 37 °C. Mírně zvýšená teplota je od 37 °C do 38 °C. Za lehkou horečku označujeme teplotu těla od 38 °C do 39 °C. A za vysokou horečku od 39 °C.Při mírně zvýšené teplotě do 38 °C nepodáváme žádné léky na snižování teploty (antipyretika), ale dbáme na dostatečný příjem tekutin a miminko opakovaně měříme a kontrolujeme vývoj teploty.

Kdy podávat léky?

Při horečce nad 38 °C začneme horečku srážet léky nebo zábaly. Obecně dětem do 15 let nepodáváme léky s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin, aspirin). Můžeme jim naopak podat léky s paracetamolem nebo ibuprofenem, ale jen ve formě léku speciálně určeného dětem. Pro miminka je nejlepší podat účinnou látku ve formě čípku.

„Látka podaná rektálně se rychleji vstřebá než látka podaná orálně. V případě, že dítě zvrací, je také lepší podat antipyretikum právě ve formě čípku. Čípek naopak nelze podat, pokud má dítě průjem, protože nedojde k vstřebání látky. Pak je lepší podat antipyretikum ve formě sirupu, u větších dětí v tabletě,“ vysvětluje MUDr. Skálová.

Pokud má dítě stále vysoké horečky, můžeme střídat lék s paracetamolem (např. Paralen) a lék s ibuprofenem (např. Nurofen, Ibalgin) po 4 hodinách. Vždy dodržujeme správné dávkování uvedené v příbalovém letáku, paracetamol je velmi toxický pro játra. V případě pochybností se poraďte s lékárníkem nebo lékařem.

Zábaly

Pokud horečka i přes podání léků do hodiny nezačne klesat, můžeme ji zkusit snížit pomocí vlažné sprchy nebo zábalu. Zábal připravíme tak, že ručník nebo látkovou plenu namočíme ve vlažné vodě a ovineme hrudník dítěte od podpaží po dolní okraj žeber - neochlazujeme nohy, ruce a břicho. „Vždy, než začneme dělat zábal, musí být horní i dolní končetiny dobře prokrvené, tzn. teplé na dotyk, pokud jsou studené, nebo je pokožka mramorovaná zábal neděláme – může hrozit až rozvoj šokového stavu. Také bych se do zábalu nepouštěla u vyloženě malých novorozenců a kojenců,“ doplňuje MUDr. Skálová.

Během následujících dvou hodin zábal zopakujeme celkem třikrát, nebo do té doby, než teplota klesne o stupeň až dva. Nikdy se nesnažíme dosáhnout normální teploty. Abychom nepromáčeli postel, můžeme pod dítě podložit buď jednorázovou podložku, nebo silnější osušku. Nikdy ne igelitovou fólii.

Další opatření

S teplotou nebo horečkou nemívá většinou malý pacient příliš chuť na jídlo, je ale velmi důležité zajistit mu dostatečný přísun tekutin. Dehydratace (odvodnění) by totiž mohla podpořit nárůst teploty. Proto podávejte miminku převařenou vodu nebo chladný slabý čaj po lžičkách. Pokud je dítě plně kojené, stačí nabízet kojení dle přání dítěte – není třeba dodávat další tekutiny vodou/čajem. Je také důležité udržovat v místnosti přiměřenou teplotu. Miminko přikryjeme jen lehce, aby se ještě víc nepřehřívalo.

Pokud má miminko před spánkem teplotu kolem 38,5 °C, musíme ho kontrolovat i v noci, aby mu teplota nebezpečně nevystoupala.

Při jakýchkoli pochybnostech, nebo pokud horečka třetí den neklesá, vyhledejte lékaře.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
2 995,00 Kč

Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti.

23279

Slovník pojmů

Falešný poplach

Falešný poplach nastane, když monitor spustí alarm, ale miminko normálně dýchá. K tomu dochází v případě, kdy se pohyb tělíčka dítěte nepřenese na snímací podložku.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog