Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
27. 05. 2019

Jak na rýmu u miminka

Dospěláky sice potrápí, ale není to nic vážného a za chvilku je pryč. U miminka se z ní ale může stát vážný problém. Řeč je o rýmě, o které lidové pořekadlo tvrdí, že neléčená trvá sedm dní, léčená týden.

Jak je to tedy u našich nejmenších, máme ji léčit, nebo ne? A kdy s „obyčejnou“ rýmou už raději k lékaři? Na začátek je dobré si vyjasnit jednu věc. Rýma jako nemoc se v podstatě léčit nedá. Ale různými opatřeními můžeme velmi účinně pomoci tomu, aby se nemocný cítil lépe.

Čím se liší rýma u dospělého a u kojenců

U miminek jsou v porovnání s dospělým největším problémem 3x užší horní cesty dýchací, což jim ztěžuje dýchání. Sliznice miminka je navíc náchylnější k opuchnutí. Kojenci kvůli speciální anatomii hrtanu neumí dýchat ústy minimálně do tří měsíců věku.

„Pokud nemůže dýchat nosem, může se miminko začít dusit, může dojít k zástavě dechu a „obyčejná“ rýma se tak může stát příčinou apnoe,“ říká dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová.

Co miminku pomáhá

Při rýmě výrazně pomáhá odsávání hlenů speciální odsávačkou určenou pro miminka. „Nejúčinnější je odsávačka na vysavač. Má speciální nástavec, který přiložíte ke konci nosního vchodu. Nejprve k jedné nosní dírce a pak ke druhé. Nemusíte se bát, že byste miminku ublížili, nástavec vás hlouběji do nosního vchodu nepustí, jen opravdu na okraj. Dále existují další typy nosních odsávaček např. na odsávání ústy, ale nejsou tak výkonné. Odsávačka na vysavač je navíc rychlá, odsávání tím pádem trvá kratší dobu,“ doplňuje MUDr. Skálová.

Ke zvlhčení sliznice (vhodné i těsně před odsátím) je dobré použít roztok mořské vody nebo Vincentku ve formě nosního spreje. Obojí seženete v lékárně. Při přetrvávající rýmě lze kombinovat mořskou vodu i s nosními kapkami – např. Nasivin s nižší koncentrací než pro dospělého.

Miminku pomůže i vypodložení nohou postele tak, aby miminko spalo na šikmé ploše s vyvýšenou hlavičkou. Dýchat se mu bude lépe i díky zvlhčenému vzduchu v místnosti, kde odpočívá. K tomu pomůže zvlhčovat vzduchu nebo obyčejná plena nebo ručník přehozený přes topení nebo bočnice postýlky.

Na co nezapomenout

Kvůli obtížnějšímu dýchání a tomu, že se nemůže nadechnout pusou, může miminko trpět nechutenstvím nebo se při kojení nezvládne dostatečně napít. Hlídejte proto, kolik mléka nebo jiných tekutin miminko vypije. Pokud má miminko méně než čtyři mokré plenky přes den, je spavé a apatické a má suchou pokožku, zajděte rychle k lékaři. Dehydratace je u miminek velmi nebezpečná.

Kdy s miminkem k lékaři

Chybu rozhodně neuděláte, když u miminka do tří měsíců věku zkonzultujete rýmu s lékařem pokaždé, když se objeví. Pokud je už miminko větší, k lékaři zajděte, když se rýma zbarví do zelena nebo do žluta a když máte podezření na další komplikace. Pak už domácí léčení stačit nebude.

Pokud je rýma bakteriálního původu, lékař může předepsat antibiotika ve formě nosních kapek a v případě sekundární infekce zaléčit další příznaky nemoci. Při komplikacích jako je zánět středního ucha nebo vedlejších nosních dutin vás pak pediatr pošle k odborníkům na ORL (otorinolaryngologie – nosní, ušní a krční).

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Vánoční sleva 10% kód: vanoce10 Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny. Na našem blogu najdete kategorii s video návody.  

23279

Slovník pojmů

Výroba Nanny

Monitor dechu Nanny vyrábíme v České republice a celý proces je pod přísným dohledem. Z hygienických důvodů jsou prostory pro výrobu monitorů dechu oddělené od ostatní výroby. Podívejte se na video a sami se přesvědčte, jak naše továrna vypadá.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog