Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
25. 04. 2019

Jak miminko změní váš partnerský život

Do teď jste byli dva. Za chvilku se ale vaše rodina rozroste o dalšího, v prvním měsících časově hodně náročného člena. Nová situace přinese nové rozložení úkolů, pozornosti, péče a nejspíš vás i ze začátku vychýlí z partnerské rovnováhy. Na co se připravit a jak s tím vším naložit, abyste zase brzy našli balanc?

Devět měsíců

Už během těhotenství zjistíte, že nic nebude jako dřív. Kromě změn nálad i fyzické kondice vás čekají také změny pracovní nebo společenské. Posledních šest týdnů před termínem porodu zůstanete pravděpodobně doma a nastoupíte na mateřskou dovolenou. S partnerem teď budete mít jiný denní rytmus. A pokud má váš partner časově náročnou práci, může být pro vás určitý nezvyk, že se spolu potkáte až večer, a zatímco vy si chcete povídat a sdílet zážitky, partner si už chce jen v klidu odpočinout.

Porod

Další zatěžkávací zkouškou vztahu je samotný den D. Dnes chce mít většina nastávajících maminek manžela nebo partnera u porodu, ale rozhodně se nenechte zbytečně natlačit do něčeho, co vám oběma nesedí. Určitě se vyplatí na všem se předem domluvit. Někteří muži špatně snášejí nemocniční prostředí a navíc situace, kdy vlastně nemůžou své partnerce nijak pomoci (alespoň z jejich pohledu).

Šestinedělí

Po příchodu domů z porodnice nastává ten pravý kolotoč. Kolem novorozeného miminka je spousta práce, všechno je nové, a když se k tomu přidá spánkový deficit z nočního vstávání a rekonvalescence po porodu, může se nejedna maminka dostat na dno svých sil. Dá se to přirovnat k jakémusi nouzovému režimu, kdy jedete na autopilota a svoje potřeby vytěsníte. V tomto období se rozhodně hodí každá pomocná ruka. Partnerský život ustupuje do pozadí, ale zároveň dostává narozením miminka úplně jiný rozměr. Už nejste „jen“ partneři, ale i rodiče. A to je velká věc. Užívejte si každý okamžik.

První měsíce

Přebalování, kojení, koupání a další miminkovské „legrace“ ovládáte s čím dál větší jistotou a navíc už občas máte pocit, že jste si zavedli jistý režim. Spánkový deficit bohužel trvá a někdy se i prohlubuje. Miminko vás stále hodně potřebuje, proto se chvíle pro sebe samu nebo pro chvíle s partnerem hledají těžko. Důležité je nerezignovat a snažit se podle možností hledat čas, kdy budete mít prostor na odpočinek nebo jakoukoli aktivitu, která nesouvisí s péčí o miminko a domácnost.

Konec intimity?

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Takže stejně tak, jako se s narozením miminka změní vztah, změní se i sex. Nejen, že po nějakou (a různě dlouhou) dobu to bude jiné fyzicky, navíc se vám vlivem hormonů nebo celkové únavy může změnit libido. V neposlední řadě ubyde i příležitostí na intimní chvilky jednoduše proto, že přes den se věnujete miminku a v noci k němu zase vstáváte. Pravděpodobně se vše časem zase srovná, v mezidobí vám ale pomůže, pokud si o všem, co vás trápí, otevřeně promluvíte. To je první krok k tomu, abyste našli řešení a měli větší pochopení jeden pro druhého.

Skryté nástrahy

Pod náporem nových povinností, ale i novému poutu mezi vámi a miminkem se může stát, že tak trochu pozapomenete na partnera, respektive na to, že by se mohl najednou cítit odstrčený. Nemusí to být nic vědomého ani u vás, ani u partnera. Je dobré si proto přiznat, že už nejde vrátit dobu, kdy jste tu byli jen jeden pro druhého. Pěstujte a prohlubujte vztah tím, že budete jeden druhému naslouchat a buďte vstřícní nejen k jeho, ale i ke svým potřebám. A rodičovství zkuste vnímat jako něco, co vás nerozděluje, ale naopak spojuje. Protože s kým jiným byste si chtěli užívat okamžiky rodinného štěstí, radosti a lásky než se svým partnerem?

21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více

Slovník pojmů

Půjčení monitoru dechu

Maminky často váhají, zda pořídit nový monitor dechu, půjčit si použitý, nebo ponechat starší po kamarádce či prvním miminku. Nechtějí utratit mnoho peněz, přitom však potřebují mít jistotu, že bude jejich miminko v naprostém bezpečí.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog