Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
14. 01. 2022

Jak a kdy vybrat dětského lékaře

V prvním roce vašeho miminka strávíte v ordinaci dětského lékaře hodně času. Výběr dětského lékaře se proto vyplatí nepodcenit. Na co se zaměřit a kdy se po něm začít poohlížet?

Kvůli preventivním prohlídkám a očkování se spolu během prvních dvanácti měsíců potkáte nejméně devětkrát. A i později se pravidelné kontroly a běžné dětské nemoci postarají o to, abyste se viděli často.

Kdy začít hledat

S výběrem dětského lékaře můžete klidně začít už v prvních měsících těhotenství. Vzhledem k vytíženosti lékařů a počtu pacientů chybu rozhodně neuděláte, když se u pediatra nahlásíte už v polovině těhotenství. Kvůli plnému stavu vás totiž může odmítnout, a proto je lepší nechat si dostatečnou rezervu na případné hledání jiného lékaře.

Základní kroky

Jedním z nejdůležitějších kritérií je vzdálenost od místa bydliště. Dnes sice není problém dojet s miminkem autem v podstatě kamkoli, ale občas se hodí mít pediatra doslova za rohem, když se třeba zdravotní komplikace objeví těsně před koncem ordinačních hodin nebo když se chcete jen rychle o něčem poradit. Pokud vám delší cestování nevadí, vyplatí se zjistit, jaké jsou v okolí ordinace možnosti parkování.

V případě, že už máte pár vytipovaných kandidátů, prověřte si jejich pověst a reference u známých, sousedů nebo na internetu. Může se stát, že se občas vyskytne nějaký nespokojený pacient. Pokud jsou ale negativní ohlasy nápadně časté, porozhlédněte se raději jinde. A nezapomeňte také zkontrolovat, jestli má váš vybraný lékař smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou (u ní pak bude automaticky pojištěné i vaše miminko).

Co dalšího se hodí

Jako novopečení rodiče určitě oceníte možnost zkonzultovat některé problémy po telefonu nebo e-mailem. Informujte se proto, jestli to bude možné i u vašeho vybraného lékaře. Pomůže i to, pokud lékař objednává pacienty na určitý čas a není nutné každou návštěvu trávit dlouhé minuty nebo dokonce hodiny v přeplněné čekárně.

Pokud se zajímáte o alternativní způsoby léčby, nebojte se zeptat, jaký k nim má pediatr vztah. Stejně tak si zjistěte i jeho postoj k očkování, pokud je toto téma pro vás důležité.

Nejlepší prevencí, jak předejít případnému rozčarování nebo nespokojenosti, je osobní návštěva ještě před samotnou registrací. Domluvte se proto na krátkém setkání. Během něj si prohlédněte čekárnu s ordinací a promluvte si s lékařem i sestřičkou, se kterou budete ještě v častějším kontaktu.

První vyšetření

Dětský lékař by měl čerstvě narozené miminko prohlédnout do dvou dnů od propuštění z porodnice. Hned po návratu domů mu proto zavolejte a domluvte se, jestli za ním máte přijít do ordinace, nebo jestli naopak přijde on za vámi domů. V prvních dnech s miminkem je to velká výhoda. Nemusíte se stresovat s výpravou na cestu, s oblékáním miminka i sebe, s vypočítáváním času krmení a s přebalováním a další „zábavou“, která teď bude provázet váš každý odchod z domu.

Po absolvování prvního vyšetření vás pak lékař objedná na preventivní prohlídku za 14 dnů. S dalším vyšetřením počítejte v 6 týdnech miminka. Do prvního půlroku vás pak čekají pravidelné kontroly každý měsíc, v druhém půlroce už jen jedenkrát za dva měsíce.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
1 245,00 Kč

Náhradní podložku využijete, pokud bude miminko spinkat na více místech nebo jste mu pořídili sourozence.

23279

Slovník pojmů

Spánková apnoe

Pojmem apnoe se označuje onemocnění, při němž lidé přestávají během spánku dýchat nebo dýchají s nižší intenzitou. U miminek jsou tyto problémy způsobené nevyvinutým dechovým centrem v mozku. Pokud je dechová pauza příliš dlouhá, může vést k ALTE příhodě a nakonec i k úmrtí na syndrom náhlé smrti kojenců.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog