Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
04. 04. 2019

Hormonální koktejl v těhotenství a co od něj čekat

Ne nadarmo se těhotenství říká jiný stav. Jiné je úplně všechno a čekají vás změny nejen fyzické, ale i psychické. Můžou za to hormony, které mají za úkol zajistit správný vývoj miminka a připravit vás na porod a roli maminky. Co během těchto devíti měsíců můžete čekat?

Je to jako jízda na horské dráze. V jednu chvíli se cítíte jako nejšťastnější bytost na světě a vzápětí vás všechno rozpláče nebo naštve. Hormony nás ovlivňují celý život, v těhotenství s námi ale cloumají ode zdi ke zdi. Vzhledem k tomu, kolik různých hormonů nás v těhotenství ovlivňuje, jsou i jejich účinky pestré.

Jako na houpačce

Na psychiku má velký vliv estrogen, který v těhotenství hraje významnou úlohu při růstu dělohy i při porodu. V těhotenství je jeho hladina vysoká a díky tomu se cítíme spokojené, plné elánu a energie.

Náladu nám naopak může rozhodit nebo dokonce zkazit progesteron, kvůli kterému jsme smutné nebo podrážděné. Pro naše miminko je ale nesmírně důležitý. Na počátku těhotenství se postará o to, aby se nově vznikající život udržel v těle nastávající maminky. Chrání ho totiž před autoimunitním systémem.

Láska na první pohled

Při porodu má zásadní funkci oxytocin. Jeho úkolem je zařídit, aby příchod miminka na svět nebyl pro maminku tolik bolestivý. Na svědomí má i to, že se do svého andílka zamilujete hned na první pohled. K vyvolání porodu se někdy používá v umělé podobě. Pokud ale vše probíhá, jak má, naše tělo si ho vyrobí v dostatečné míře samo. Oxytocin ovlivňuje i tvorbu mateřského mléka.

To je jen malá ukázka hlavních hormonálních aktérů. V našem těle jich ale pracuje daleko víc: např. choriogonadotropin (díky kterému se ukáží dvě čárky na těhotenském testu) nebo relaxin (který naše tělo přizpůsobí rychle rostoucímu objemu bříška a pomáhá i při porodu).

Není se proto čemu divit, že takový hormonální mix nás dokáže pořádně potrápit. Důležité je si uvědomit, že výkyvy nálad a vůbec větší citlivost jsou v těhotenství naprosto přirozené a že se s nimi potýká drtivá většina nastávajících maminek. Pomůže i to, když víme, že kolísající hladiny hormonů mají svůj důvod a že pomáhají růst našemu miminku. Zkuste proto těhotenství vnímat jako jedinečné životní období, které je sice někdy pořádně náročné, ale na jehož konci vás čeká ta nejkrásnější odměna.

#
30. 11. 2021 Péče o nejmenší
Spánková koučka radí jak na ukládání miminka do postýlky
Číst více

Slovník pojmů

Syndrom náhlého úmrtí kojence

Termínem syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) označují lékaři případy, kdy miminko náhle zemře bez zjevných příčin. Obvykle ve spánku přestane dýchat a udusí se. Riziko hrozí i zdravým dětem a i přes veškerou snahu pediatrů jsou konkrétní příčiny SIDS stále neznámé.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog