Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
13. 05. 2019

Co vás čeká v prvním roce u dětského lékaře

S novorozeným miminkem se váš dětský lékař seznámí do tří dnů po příchodu domů z porodnice. Na základě zdravotního stavu miminka pak určí termín dalšího vyšetření, obvykle za dva týdny. Další kontrola vás čeká přibližně v 6 týdnech věku miminka.

Během prvního roku prohlédne pediatr zdravé miminko celkem 9x. V prvních šesti měsících Vás pozve na kontrolu jednou za měsíc, ve druhém půlroce pak přibližně jednou za dva měsíce. Pokud je miminko zdravé a dobře prospívá, častější kontroly nejsou potřeba. V případě, že se miminko narodilo předčasně nebo má nějaké zdravotní komplikace, na četnosti prohlídek se s vámi domluví individuálně.

Průběh kontroly

Při každé standardní prohlídce lékař provede kompletní klinické vyšetření. „Zeptá se, zda kojíte, popř., jestli dokrmujete, nebo krmíte umělým mlékem. U starších dětí se pak bude zajímat o to, co už dítě jí a kolik toho sní. Dítě zváží, změří a změří obvod hlavy. Provede komplexní fyzikální vyšetření, tedy zkontroluje velikost fontanely, pevnost záhlaví, dutinu ústní, popř. prořezávání zubů u starších dětí. Poslechne srdce a plíce, prohmatá bříško, u novorozenců zkontroluje pupek, vyšetří tep na femorálních tepnách a prohlédne kůži a genitál dítěte. Bude zjišťovat hydrataci dítěte a u miminek do 3 měsíců vyzkouší reflexy, např. Moorův reflex. Poté se vás zeptá, co dítě umí, tedy zkontroluje psychomotorický vývoj. Je stanoveno, co by mělo dítě zhruba umět v daném věku. Zda například sleduje hračky, zda se otočí za zvukem nebo se přetočí na bříško a na záda, zda se natahuje po hračkách a podobně,“ přibližuje dětská lékařka MUDr. Lucie Skálová.

Kolem 3. měsíce věku je pak standardně miminko očkováno podle tzv. očkovacího kalendáře. Odklad očkování nebo jakákoli výjimka záleží na domluvě a posouzení konkrétní situace lékařem.

Prostor na poradu

Při preventivních prohlídkách se s lékařem také můžete poradit o čemkoli, co se týká zdraví a péče o miminko. „Rodiče se nejčastěji ptají na kojení, přikrmování umělou výživou, příkrmy jako takové a co a kdy zavádět (více o příkrmech se dozvíte v článku zde), na péči o kůži, na typy a termíny očkování, na péči o pravidelnou stolici nebo jak miminko koupat a kdy stříhat nehty,“ doplňuje MUDr. Skálová.

#
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Vánoční sleva 10% kód: vanoce10 Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny. Na našem blogu najdete kategorii s video návody.  

23279

Slovník pojmů

Baterie

Baterie dostanete spolu s Nanny v balíčku a obvykle je nemusíte měnit, protože vydrží opravdu dlouho. Kdyby však přístroj po čase signalizoval, že jsou vybité, kupte klasické alkalické tužkové baterie. Nabíjecí baterie nejsou do Nanny vhodné.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog