Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
04. 08. 2023

Co je syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS)?

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) je náhlé a neočekávané úmrtí dítěte, u kterého nebyla zjištěna žádná příčina.

Některá náhlá a neočekávaná úmrtí lze vysvětlit pitevním vyšetřením, které odhalí například nepředvídanou infekci nebo metabolickou poruchu. Úmrtí, která zůstávají po pitvě nevysvětlena, se obvykle registrují jako "syndrom náhlého úmrtí kojenců" (SIDS) nebo "náhlé nevysvětlitelné úmrtí v dětství" (SUDC) u dítěte staršího 12 měsíců

I když je SIDS vzácný, bohužel se může projevit i u miminek bez zdravotních indikací.  Existují však kroky, které můžete podniknout, abyste pro vaše dítě toto riziko snížili.

Co je příčinou SIDS?

Nevíme, co je příčinou SIDS. U mnoha dětí je pravděpodobné, že na ně ve zranitelné fázi vývoje působí kombinace faktorů, které vedou k jejich náhlému a nečekanému úmrtí.

Víme však, že pravděpodobnost výskytu SIDS můžete výrazně snížit dodržováním tipů pro bezpečnější spánek.

V jakém věku jsou děti nejvíce ohroženy SIDS? Kdy se riziko snižuje?

Přibližně 83 % úmrtí na SIDS nastává, když je dítěti šest měsíců nebo méně. Nejzranitelnějším obdobím je období do 3 měsíců, ale je doporučujeme dodržovat rady pro bezpečný spánek až do 12 měsíců věku dítěte.

Abyste snížili riziko SIDS u svého dítěte, dodržujte během prvních šesti měsíců naše doporučení pro bezpečnější spánek - například spaní na zádech v postýlce umístěné v ložnici rodičů.

Po uplynutí této doby se riziko snižuje, nicméně k SIDS může stále dojít, takže je nejlepší pokračovat v bezpečnějším spánku, který jste si časem vytvořili.

Má SIDS nějaké příznaky?

V současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by děti, které zemřely na SIDS, měly nějaké předchozí příznaky. Vědci na celém světě však v současné době pracují na řadě výzkumných projektů, jejichž cílem je zjistit příčinu SIDS a všechny faktory, které by mohly naznačovat, že dítě je vystaveno vyššímu riziku. Závěry tohoto výzkumu mohou vést k tomu, že lékaři budou schopni určit, zda je dítě vystaveno vyššímu riziku, a budou pak moci spolupracovat s rodiči na snížení rizika pro toto dítě.

Proč nepoužíváme termín "smrt v dětské postýlce"?

"Smrt v dětské postýlce" byl termín, který se v minulosti běžně používal pro označení náhlého a neočekávaného úmrtí kojence. Od tohoto termínu se již z velké části upustilo, protože zavádějícím způsobem naznačuje, že k náhlému úmrtí kojence může dojít pouze tehdy, když dítě spí ve své postýlce, což, jak víme, není pravda.

Je SIDS velmi častý?

SIDS je poměrně vzácný – ročně se v České republice narodí kolem sta tisíce miminek a na SIDS zemře přibližně 25 dětí.

Jaké jsou největší rizikové faktory? Lze SIDS předcházet?

Existuje několik rizikových faktorů, které jsou spojeny s vyšším rizikem SIDS. Některé z těchto faktorů zahrnují:

  • Kouření matky během těhotenství, ale i rodičů po narození dítěte
  • Spaní na bříšku nebo na boku
  • Přehřátí v důsledku vysokých teplot nebo přílišného oblečení miminka
  • Lůžkoviny a hračky v postýlce

Obecně vyšší riziko SIDS se vyskytuje u nedonošených dětí a v rodinách, kde se v minulosti případ SIDS objevil.

Ačkoli SIDS nelze zcela zabránit, můžete riziko jeho výskytu výrazně snížit dodržováním našich rad pro bezpečnější spánek.

#bezpecnyspanek, #sids
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 245,00 Kč

Výhodné balení monitoru dechu Nanny se dvěma podložkami oceníte zejména pokud bude miminko často spinkat na více místech. Nemusíte si dělat starosti s přenášením a opětovnou instalací. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.

23279

Slovník pojmů

Syndrom náhlého úmrtí kojence

Termínem syndrom náhlého úmrtí kojence (sudden infant death syndrome - SIDS) označují lékaři případy, kdy miminko náhle zemře bez zjevných příčin. Obvykle ve spánku přestane dýchat a udusí se. Riziko hrozí i zdravým dětem a i přes veškerou snahu pediatrů jsou konkrétní příčiny SIDS stále neznámé.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog