Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
04. 09. 2023

Co dělat, když v postýlce najdete miminko v bezvědomí?

I přes vaši nejlepší snahu může dítě přestat dýchat z různých příčin, například dojde-li k ucpání dýchacích cest nebo když dítě zvrací v poloze na zádech. Nebezpečí zástavy dechu vzrůstá při virových onemocněních, teplotách, křečích a obstruktivní bronchitidě. Větší míra pozornosti je na místě také u dětí s perinatálními riziky, nedonošených dětí a jedinců trpících spánkovou apnoí.

Monitor dechu Nanny vás obratem přivolá na pomoc jakmile vás miminko bude urgentně potřebovat. Na takovou situaci je dobré se dopředu připravit. Především byste měli znát postup první pomoci poskytované malým dětem, abyste věděli, jak v takovou chvíli správně reagovat.

Uslyšíte-li varovný signál monitoru dechu, zjistěte zda dítě pláče nebo se hýbe.

Miminko v bezvědomí nereaguje na žádné podněty. Tělíčko je ochablé, kůže a rty se mohou zbarvit do modra, což naznačuje nedostatek kyslíku. Dýchání může být povrchní a nepravidelné, nebo úplně zastavené.

 

Zvedněte miminko z postýlky a položte ho na rovný a tvrdý povrch (na stůl nebo na zem). Pokud by dítě zůstalo v postýlce, nepřímá srdeční masáž ztrácí efekt, protože byste miminko pouze zatlačovali do matrace.

Nejprve zkuste dítě stimulovat na plosce nohy (tj. spodní části chodidla). Volejte dítě jménem. Pokud nereaguje pohyby, křikem ani pláčem, zavolejte hlasitě do svého okolí o pomoc. Jestli je někdo s vámi, vyzvěte ho k vytočení tísňové linky 155.

Nastavte hlavičku dítěte do neutrální polohy. Pokud je dítě starší než 1 rok, zakloňte mu hlavu a odstraňte viditelné
překážky v dýchacích cestách. Nikdy však v ústech nepátrejte naslepo!

Během deseti sekund zkontrolujte, jestli miminko dýchá. Přiložte tvář nad nos a pusinku a sledujte, jestli uslyšíte a ucítíte dech a zda uvidíte pohyby hrudníčku. Pokud dítě nedýchá, začněte s resuscitací.
 

Vdechněte pětkrát vzduch do úst i nosu zároveň. Klidným výdechem vdechujte pouze obsah svých tváří (malý obsah vzduchu - jen jako byste chtěli očistit zrcátko).


Pokud miminko stále nedýchá, přiložte dva prsty na hrudní kost a stlačujte ji přibližně do jedné třetiny hloubky hrudníčku. Zahájíte tak nepřímou srdeční masáž s frekvencí 100-120 stlačení za minutu (rytmus písniček Rolničky, Rolničky nebo Stayin’alive od Bee Gees).

Proveďte celkem 15 stlačení hrudníku.


Následují 2 vdechy a opět 15 stlačení hrudníku.
 

Nepřerušujte! Nekontrolujte, zda se dítě rozdýchalo. Pauzy v resuscitaci zmenšují šanci na přežití.

Přerušení je možné pouze v případě, že se dítě samo aktivně brání.

V resuscitaci pokračujte, dokud vás nevystřídá záchranář.

Chcete si vyzkoušet resuscitaci pod dohledem zkušené letkorky?
Prostřednictvím prezenčního kurzu První pomoc u dětí získáte i další užitečné rady, které se vám v péči o dítě mohou hodit.

#prvnipomoc
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 245,00 Kč

Výhodné balení monitoru dechu Nanny se dvěma podložkami oceníte zejména pokud bude miminko často spinkat na více místech. Nemusíte si dělat starosti s přenášením a opětovnou instalací. Využijte při nákupu monitoru dechu příspěvek zdravotní pojišťovny.

23279

Slovník pojmů

ALTE příhoda

Ještě předtím než miminko zemře na syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS), nastává u něj takzvaná ALTE příhoda. Děťátko nedýchá, je bledé, silně se potí a připomíná hadrovou panenku. Během ALTE příhody můžete dítě včasnou pomocí zachránit.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog