Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
01. 09. 2023

Automatická detekce odejmutí miminka vás upozorní, abyste nezapomněli monitor vypnout

S monitorem dechu se většina maminek prakticky setká už v porodnici. Nemocniční chodbou se čas od času rozezní zvuk alarmu BM-02 Nanny, protože pokud miminko vyndáte z postýlky a přístroj nevypnete, myslí si, že dítě přestalo dýchat a ozve se alarm. Na to jsme mysleli při vývoji novinky BM-03 Nanny, která má funkci automatické detekce odejmutí miminka.

Detekce odejmutí je funkce, která vás upozorní, abyste monitor vypnuli včas a vyhnuli se tak spuštění alarmu. Po deseti sekundách od chvíle, kdy miminko vezmete do náručí, začne blikat oranžová kontrolka a ozve se trojí tiché pípnutí. Nyní máte sedm sekund, což je dost času, vrátit se k postýlce a přístroj vypnout, než se spustí předpoplach, po kterém následuje hlasitý alarm.

Proč se upozornění objevuje, i když je miminko v postýlce? 

Ze zpětné vazby od rodičů víme, že stejné upozornění občas nastane, i když je miminko v postýlce. Monitor dechu snímá dýchací pohyby a pokud během deseti sekund nezaznamená žádný pohyb, objeví se upozornění. Přístroj nedokáže rozpoznat, jestli jste miminko vyndali z postýlky, anebo se nenadechlo. V obou případech reaguje stejně.

Novorozenci a nejmenší miminka nemají příliš rozvinutou pohyblivost a často jsou do postýlky ukládána v zavinovačce nebo do hnízdečka. Aby se zvýšila kvalita přenosu pohybu, doporučujeme umístit podložku přímo na matraci pod prostěradlo.  

Může se stát, že se s tímto upozorněním setkáte i ve chvíli, kdy jste podložku přemístili na matraci. Po tom, co se rozbliká oranžová kontrolka a ozve se 1-3x tiché pípnutí najdete v postýlce spokojeně spící miminko. Monitor tak pravděpodobně reagoval na nepravidelnost dechu. Po dobu deseti sekund neproběhl nádech, nicméně následně nádech přišel, což BM-03 Nanny opět zaznamenala, a proto nedošlo k alarmu.  Zdravý novorozenec se nadechne 40-60krát za minutu. Jak dítě roste, dýchání se zpomaluje a ustaluje se jeho pravidelnost.  

„U nedonošených a kříšených dětí může docházet k nepravidelnosti dechu častěji než u zdravých dětí. Pokud používáte BM-03 Monitor dechu miminka, budete moci miminku pomoci při stanovených nebezpečných stavech, kterými jsou apnoe a pokles frekvence dýchání. V případě alarmu monitoru je potřeba okamžitě zkontrolovat stav dítěte, jeho dýchání a prokrvení, ev. přítomnost zvratků v dutině ústní, případně zda dítě nemá křeče. V případě jakékoliv nejistoty kontaktovat lékaře.“ doplňuje MUDr. Vraná, neonatoložka z Nemocnice Jablonec nad Nisou.  

Před použitím monitoru dechu si prosím pečlivě přečtěte návod k použití, aktuální verze je ke stažení na našem webu.

Rádi byste se dozvěděli více o tom, jak Nanny funguje? Prohlédněte si přehledný popis alarmových stavů.

 

#BM-03
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti.

23279

Slovník pojmů

Zdravotnický prostředek

Do této kategorie patří mnoho různých výrobků, které se používají ve zdravotnictví od náplastí až po přístroj na magnetickou rezonanci. Pomůcky musí splňovat pravidla stanovená v zákoně o zdravotnických prostředcích č. 375/2022 Sb.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog