Přečtěte si náš

Blog

Zajímavé články i praktické rady týkající se těhotenství, zdraví i péče o nejmenší.
01. 09. 2023

Automatická detekce odejmutí miminka vás upozorní, abyste nezapomněli monitor vypnout

S monitorem dechu se většina maminek prakticky setká už v porodnici. Nemocniční chodbou se čas od času rozezní zvuk alarmu BM-02 Nanny, protože pokud miminko vyndáte z postýlky a přístroj nevypnete, myslí si, že dítě přestalo dýchat a ozve se alarm. Na to jsme mysleli při vývoji novinky BM-03 Nanny, která má funkci automatické detekce odejmutí miminka.

Detekce odejmutí je funkce, která vás upozorní, abyste monitor vypnuli včas a vyhnuli se tak spuštění alarmu. Po deseti sekundách od chvíle, kdy miminko vezmete do náručí, začne blikat oranžová kontrolka a ozve se trojí tiché pípnutí. Nyní máte sedm sekund, což je dost času, vrátit se k postýlce a přístroj vypnout, než se spustí předpoplach, po kterém následuje hlasitý alarm.

Proč se upozornění objevuje, i když je miminko v postýlce? 

Ze zpětné vazby od rodičů víme, že stejné upozornění občas nastane, i když je miminko v postýlce. Monitor dechu snímá dýchací pohyby a pokud během deseti sekund nezaznamená žádný pohyb, objeví se upozornění. Přístroj nedokáže rozpoznat, jestli jste miminko vyndali z postýlky, anebo se nenadechlo. V obou případech reaguje stejně.

Novorozenci a nejmenší miminka nemají příliš rozvinutou pohyblivost a často jsou do postýlky ukládána v zavinovačce nebo do hnízdečka. Aby se zvýšila kvalita přenosu pohybu, doporučujeme umístit podložku přímo na matraci pod prostěradlo.  

Může se stát, že se s tímto upozorněním setkáte i ve chvíli, kdy jste podložku přemístili na matraci. Po tom, co se rozbliká oranžová kontrolka a ozve se 1-3x tiché pípnutí najdete v postýlce spokojeně spící miminko. Monitor tak pravděpodobně reagoval na nepravidelnost dechu. Po dobu deseti sekund neproběhl nádech, nicméně následně nádech přišel, což BM-03 Nanny opět zaznamenala, a proto nedošlo k alarmu.  Zdravý novorozenec se nadechne 40-60krát za minutu. Jak dítě roste, dýchání se zpomaluje a ustaluje se jeho pravidelnost.  

„U nedonošených a kříšených dětí může docházet k nepravidelnosti dechu častěji než u zdravých dětí. Pokud používáte BM-03 Monitor dechu miminka, budete moci miminku pomoci při stanovených nebezpečných stavech, kterými jsou apnoe a pokles frekvence dýchání. V případě alarmu monitoru je potřeba okamžitě zkontrolovat stav dítěte, jeho dýchání a prokrvení, ev. přítomnost zvratků v dutině ústní, případně zda dítě nemá křeče. V případě jakékoliv nejistoty kontaktovat lékaře.“ doplňuje MUDr. Vraná, neonatoložka z Nemocnice Jablonec nad Nisou.  

Před použitím monitoru dechu si prosím pečlivě přečtěte návod k použití, aktuální verze je ke stažení na našem webu.

Rádi byste se dozvěděli více o tom, jak Nanny funguje? Prohlédněte si přehledný popis alarmových stavů.

 

#BM-03
21. 04. 2023 Nákupní rádce
10 důvodů proč si vybrat Nanny BM-03
Číst více
Výhodný balíček
ZDARMA
3 995,00 Kč

Unikátní produkt od tradičního českého výrobce monitorů dechu Nanny. Novinka BM-03 je vhodná pro miminka s nízkou porodní váhou již od 1kg hmotnosti.

23279

Slovník pojmů

Monitor dechu

Monitor dechu je přístroj, hlídá dech miminka, abyste si i vy mohli odpočinout a načerpat energii během spánku. V případě zástavy dechu miminka, spustí monitor dechu poplach. Přivolaný rodič pak dítěti včas poskytne první pomoc.

Více

Lékařka radí

Více

Kurzy první pomoci

Více
Zpět na blog